Moderaten sågar Löfvens feminism: "Det var att förminska kvinnor"

- 25/10/2016, 16:46
1 av 3

Faksimil RIksdagen / TT

2 av 3

TT

3 av 3

TT

"Jag blev jätteupprörd" säger moderaternas Lotta Finstorp efter Stefan Löfvens uttalande och kvinnor i Saudiarabien.

Statsministern har varit på besök i Saudiarabien och i samma veva gjort många svenskar upprörda.

Saudiarabien är ett land där kvinnors rättigheter är allt annat än bra, till exempel får kvinnor inte köra bil och knappt röra sig offentligt utan sällskap av en man.

Stefan Löfven vill dock inte vara så kritisk. Så här säger han i en intervju:

– Det är klart att det finns, liksom hemma i Sverige, hinder för kvinnor. Bristande fungerande äldreomsorg gör att kvinnor går ner till deltid och slutar arbeta också i Sverige. Det finns på båda sidor hinder för kvinnors deltagande. Men det måste respektive land ta i med, säger Stefan Löfven till Expressen.

Föga förvånande är det många som kritiserat Stefan Löfvens uttalande. En av dem är toppmoderaten Lotta Finstorp.

Hur reagerade du när du såg Stefan Löfvens uttalande?

– Jag blev jätteupprörd, det är så fruktansvärt okunningt. Kvinnorna i Saudi lever i manligt förmyndarskap, det går inte att jämföra med jämställdhetsarbetet i Sverige. Jag tycker det var att förminska kvinnor i Saudis kamp för mänskliga rättigheter, säger Moderaternas Lotta Finstorp till Nyheter24.

Hon tycker att statsministern som kallar sin regering för feministiskt också borde uttala sig därefter – och inte jämföra kvinnors situation i Saudiarabien med den i Sverige.

– Att säga att det är samma problem i Saudi är nästan som att svara 'goddag yxskaft'. Sedan tar han tillbaka det dagen efter, då undrar jag vad han tycker egentligen, han verkar ju inte ens överens med sig själv, säger Finstorp.

Glöm inte att ladda ner vår app för fler spännande nyheter.


Tycker du att Stefan Löfven är feminist?