Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

6 tecken på att nazismen ökar i Sverige – det här måste du känna till

- 01/11/2016, 11:55 -
Nazismen börjar få fäste i Sverige.
1 av 7

Nazismen börjar få fäste i Sverige.

TT

Rörelsen har haft flera demonstrationer den senaste tiden.
2 av 7

Rörelsen har haft flera demonstrationer den senaste tiden.

TT

Under en demonstration kördes NRM bort av polis.
3 av 7

Under en demonstration kördes NRM bort av polis.

TT

Sverigedemokratiska politiker kan kopplas till högerextrem ideologi.
4 av 7

Sverigedemokratiska politiker kan kopplas till högerextrem ideologi.

TT/IRM

NMR under en demonsration i Stockholm.
5 av 7

NMR under en demonsration i Stockholm.

TT

6 av 7

TT

7 av 7

Nordfront försvarade en dödsmisshandel av en 28-åring.

Det som aldrig skulle få hända håller nu på att ske. Nazismen håller på att få fäste i Sverige igen.

1. Fler demonstrationer

Den senaste tiden har den nazistiska gruppen Nordiska motståndsrörelsen haft flera demonstrationer runt om i landet. Stockholm, Rättvik, Visby och Ystad är några av platserna där NMR har visat upp sig.

I just Ystad blev nazisterna så sent som i för några veckor sen bortkörda från en gågata av polis eftersom deras nazism störde ordningen, skriver Ystads Allehanda. I helgen hölls en stor nazistisk demonstration i centrala Stockholm .

2. Rapport om att nazismen ökar ordentligt

En kartläggning från Expo visar på att nazistiska rörelsen NMR växer, och att rekrytering ofta sker i samband med stora demonstrationer. Läs mer om det här.

3. Ökad aktivitet i Stockholm

Även i Stockholm verkar det som att aktiviteten blivit mer intensiv. En stor demonstration höllsi Stockholm i november, och i nazistiska medier skryts det om de lokala framgångarna.

”Medlemmarna låter hälsa att mer aktivism i Stockholms södra förorter är att vänta”, skriver nazistiska sajten Nordfront efter att en så kallad ”kampgrupp” sprungit runt på stan och satt upp klistermärken på elskåp och hängt upp en banderoll på en bro.

4. Ung man misshandlades till döds

I september misshandlades 28-årige Jimi Joonas Karttunen till döds i Helsingfors efter att ha sagt ifrån när nazister demonstrerade. Finska motståndsrörelsen kallar det ”disciplinåtgärd”, enligt Aftonbladet.

Nazistiska Nordfront publicerar kort efter dödsmisshandeln Karttunens brottsregister för att ”nyansera bilden” av honom.

5. Hatbrotten ökar

Enligt Brå har de rasistiska hatbrotten i Sverige ökat ordentligt de senaste åren. 2015 anmäldes 4 765 rasistiska och främlingsfientliga hatbrott. Det kan jämföras med 2010, då siffran var 3 786.

6. Kopplingar till Sverigedemokraterna

Från partitoppen har Sverigedemokraterna på senare år varit noga att ta avstånd från de nazistiska organisationerna. Men på lägre nivå ser det annorlunda ut.

Nyligen avslöjade Inte Rasist Men… att SD-politikern Jenny Manners skriver att hon har ”förståelse” för att att högerextrema använder våld. Hon har också delat en video med kopplingar till Ku Klux Klan.

Även opinionsbildaren och före detta SD-profilen Ingrid Carlqvist har öppnat för att SD borde samarbeta med nazister för att attackera islam. IRM kunde efteråt avslöja att flera SD-politiker visat sitt stöd för Carlqvist.

I höstas lämnade SD-riksdagsledamoten Anna Hagwall in ett i förslag i riksdagen om att begränsa judars ägande av media, kort innan dess avslöjades det att SD-toppen Oscar Sjöstedt varit skinhead som ung och även gått på nazistkonsert.

Nyheter24 har även avslöjat att en artist som uppträdde på Sverigedemokraternas egna festival i somras har ett förflutet som vit makt-sångare.

Borde polisen ta hårdare tag mot nazister?