Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Moderaten om regeringens förslag: "Jag vill inte ha en lag för kvinnor och en för män"

- 16/11/2016, 17:08
1 av 3

TT / TT

2 av 3

TT

3 av 3

TT

Regeringen vill ha en lag om kvotering. Vad är då nästa steg? Det frågar Moderaten Jessica Rosencrantz.

Ska man paxa några platser för kvinnor? Ja, det vill regeringen göra i bolagsstyrelser.

Tidigare i höstas föreslog regeringen att det ska bli lag på att minst 40 procent av styrelseledamöter ska vara kvinnor – annars får företaget böter.

Någon som absolut inte gillar det här är toppmoderaten Jessica Rosencrantz.

– Jag är trött på symbolpolitik från regeringens sida och också frustrerad över att politiken ägnar sig åt identitetspolitik i stället för att prata om verkliga problem, säger Rosencrantz till Nyheter24.

Jessica Rosencrantz, Moderaterna.

Hon oroar sig för vad som kommer att hända om det blir en lag för hur många kvinnor respektive män det ska vara i styrelser.

– Om man nu vill införa kvotering av kvinnor, vad skulle vara nästa grupp? Ska vi börja kvotera efter var vi är födda eller efter sexuell läggning? Det blir absurt, säger hon.

– Jag tror att politiken ska akta sig för att reglera vem som sitter i privata bolagsstyrelsen. Politiken måste akta sig för att lagstifta efter grupp. Jag vill inte att vi ska ha en lag för kvinnor och en för män, en för utrikesfödda och så vidare, säger Rosencrantz.

Hon har ställt en så kallad "skriftlig fråga" till ministern Mikael Damberg som kommer behöva svara på hennes frågor i riksdagen.

Kvotering är något som gör många upprörda. Här förklarar Samantha, 15, varför kvotering behövs och här förklarar Felicia från KDU varför det inte alls behövs.

Glöm inte att ladda ner vår app för fler spännande nyheter.

Tycker du kvotering är bra?