Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

​Sverigedemokraterna kan gå om Moderaterna nästa val

- 30/11/2016, 16:25 -
SD kan bli större än M nästa val, menar statsvetare.
1 av 5

SD kan bli större än M nästa val, menar statsvetare.

TT

Jimmie Åkesson tror att SD kommer bli störst.
2 av 5

Jimmie Åkesson tror att SD kommer bli störst.

TT

Jimmie Åkesson.
3 av 5

Jimmie Åkesson.

TT

Moderaterna och Anna Kinberg Batra har det tufft just nu.
4 av 5

Moderaterna och Anna Kinberg Batra har det tufft just nu.

Stina Stjernkvist/TT

Bo Lundgren var M-ledare fiaskovalet 2002.
5 av 5

Bo Lundgren var M-ledare fiaskovalet 2002.

TT

Det går fortsatt trögt för Moderaterna. Och nu menar statsvetare att 2018 kan bli ett stort fiaskoval för M.

Det går trögt för Moderaterna just nu. Flera undersökningar har den senaste tiden visat att partiet backar eller står helt stilla. Och nu menar statsvetare att partiet snart kan vara omkörda av både Sverigedemokraterna och Centerpartiet.

– Förutom det spelteoretiska, att M blöder väljare åt både SD och C, handlar Moderaternas problem i grunden om att man halkat efter i politikutvecklingen, säger statsvetaren Sven Dahl till Dagens Industri.

Nyligen har Sverigedemokraterna närmat sig Moderaterna i opinionen, samtidigt som Moderaterna sedan valet 2014 lagt om sin politik för att ta väljare av just SD. Men det verkar funka dåligt, menar experterna.

– Moderaterna utkämpar ett ideologiskt tvåfrontskrig och de är aldrig lätta att vinna. Man försöker vinna tillbaka väljare från SD samtidigt som man vill behålla den klassiska höger-vänsterkonflikten med S, säger statsvetaren Tommy Möller till DI.

Slutsatsen blir att Moderaterna kan göra ett riktigt kasst val 2018, som kommer att gå att jämföra med det man gjorde 2002. Då fick partiet drygt 15 procent.

– Då skedde en mycket kraftig förskjutning inom borgerligheten, och det har vi sett flera exempel på tidigare och det är fullt möjligt att det sker även 2018, säger Tommy Möller till DI.

Nyligen uttalade sig Jimmie Åkesson om hur han tror att det går i nästa val – läs mer om det här.

Tror du SD blir större än M 2018?