Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

​Sverigedemokraternas julbord blev avbokat – jämför med naziförföljelser

- 05/12/2016, 15:29 -

TT

Sverigedemokraterna får göra om i julplanerna lite – det jämför man med förintelsen.

Nu har Sverigedemokraterna i Värmland hamnat i blåsväder. Allt började med att partiet fick sitt julbord avbokat av Kils Golfklubb, kort innan SD skulle ha sitt årliga julbord där.

Då tyckte SD att det var lämpligt att jämföra avbokningen med ett av världshistoriens mest fruktansvärda folkmord. I ett pressmeddelande jämför Sverigedemokraterna i Värmland avbokningen med förföljelser av folkgrupper under andra världskriget.

– Då var det förföljelse på grund av en ras och nu är det förföljelse på grund av en politisk åsikt, säger SD:s distriktsordförande Runar Fliper till Värmlands Folkblad.

Fliper menar också att det är medias fel att det blivit så här eftersom media rapporterade om den kritik som kom mot Grand Hôtel efter att de låtit SD boka in en festkväll där.

– Hade man inte rapporterat om det så hade inte Kils golfrestaurang valt att avboka oss. De fick ju reda på det genom media, säger Filper till VF.

Och Sverigedemokraterna är kritiska till Filpers formulering.

– Jag kan förstå andemeningen i metaforen, just när det gäller debattklimatet och att människor behandlas olika. Men personligen skulle jag inte använda den typen av formulering, säger Henrik Gustafsson, informationsansvarig hos SD, till Nyheter24.

Men att jämföra ett julbord med ett folkmord, det är väl ändå en väldigt stor skillnad?

– Naturligtvis är det jättestor skillnad. Jag skulle inte använda mig av den typen av metaforer. Det går inte att jämföra.

Om förintelsen:

Åren 1933-1945 mördades miljontals judar, homosexuella, romer och oliktänkande i nazisternas koncentrationsläger.

Det är oklart exakt hur många som miste livet, men de flesta beräknar att ungefär sex miljoner judar dog.


Nyligen gick en förintelseöverlevare till kritik mot SD – läs mer om det här.