Är Alliansen inne på sista versen?
1 av 6
Är Alliansen inne på sista versen? - Foto: TT
Ebba Busch Thor har jätteproblem med opinionssiffrorna.
2 av 6
Ebba Busch Thor har jätteproblem med opinionssiffrorna. - Foto: TT
Och Anna Kinberg Batra kan göra ett riktigt dåligt val 2018.
3 av 6
Och Anna Kinberg Batra kan göra ett riktigt dåligt val 2018. - Foto: TT
Annie Lööf kan ta ledarrollen.
4 av 6
Annie Lööf kan ta ledarrollen. - Foto: TT
Och Björklund kanske ramlar ut ur riksdagen.
5 av 6
Och Björklund kanske ramlar ut ur riksdagen. - Foto: TT
Vad vill Jimmie Åkesson?
6 av 6
Vad vill Jimmie Åkesson? - Foto: TT

5 tecken på att Alliansen kan splittras i nästa val

Kommer 2018 bli slutet för Alliansen? Mycket pekar på det.


De fyra Allians-partierna Kristdemokraterna, Liberalerna, Centerpartiet och Moderaterna vill gärna ta makten efter nästa val. Och flera undersökningar visar att högerblocket är större än de rödgröna. Men spelar det verkligen någon roll? Risken är att Alliansen inte finns kvar när regeringsunderlaget ska ritas upp efter nästa val.

Här är varför:

1. Kristdemokraternas dåliga siffror

De allra flesta opinionsmätningarna visar att Kristdemokraterna skulle åka ut ur riksdagen om det var val i dag. Och det lär bli svårt för partiledaren Ebba Busch Thor att vända utvecklingen.

Traditionellt sett brukar KD överleva val tack vare stödröster från andra borgerliga partier. Men om Moderaterna inte lyfter, Centerpartiet luktar framgång och Liberalerna själva har problem med riksdagsspärren lär motivationen för borgerliga att stödrösta minska ordentligt.

Ebba Busch Thor.

2. Moderaterna lossnar inte

Trots omsvängningen sedan förra valet, partiledarbyte och flera nya tuffa förslag har Moderaterna inte lyckats locka tillbaka väljare från Sverigedemokraterna. I vissa mätningar är Moderaternas siffror lägre än valresultatet 2014, och partiet har inte lyckats lyfta från de låga siffrorna runt 21-22 procent. Ett katastrofval under 20 procent 2018 skulle kunna innebära slutet för Anna Kinberg Batra som partiledare.

3. Centerpartiet blir allt starkare

Annie Lööf däremot har anledning att le brett över opinionsmätningarna, och det mesta pekar på att nästa val kommer bli en succé för C. Om samtidigt Moderaterna gör ett dåligt val är M:s ställning som ledare inom Alliansen definitivt hotad. Kanske en ”Annians” med Centerpartiet som det drivande borgerliga partiet skulle kännas mer naturligt. Det skulle till och med kunna öppna med för att Lööf kan bli statsminister, något som hon tidigare pratat med Nyheter24 om.

Blir 2018 Annie Lööfs år?

4. Vad händer med Liberalerna?

Om det ser riktigt illa ut för Kristdemokraterna så ser det kanske inte riktigt fullt lika illa ut för Liberalerna. Trots det ligger partiet farligt nära riksdagsspärren, något som öppnar upp för en hisnande fråga: Vad händer om det bara finns två allianspartier i riksdagen efter nästa val?

5. Sverigedemokraternas krav

Även SD kommer att ha mycket att säga till om när det gäller Alliansens framtid. Ett starkt SD skulle inte bara kunna sätta käppar i hjulen för en rödgrön regering efter nästa val, man skulle också kunna ställa krav på en alliansregering. Tidigare i veckan sa Jimmie Åkesson att han skulle ha svårt att ingå i en regering där Centerpartiet ingår, och det skulle ställa alliansen i en mer eller mindre ohållbar sits.

Nyligen visade en undersökning på väldigt svaga siffror för Miljöpartiet – läs mer om det här.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Tror du Alliansen kommer splittras?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Man dömd till sju års fängelse för barnvåldtäkt

Uppgifter: Israel ska ha attackerat mål i Iran

1 timme sedan
Projektiler från Israel ska ha träffat mål i Iran, uppger en amerikansk källa för ABC News. Angreppets omfattning framgår inte.

Nu börjar världshistoriens största val

1 timme sedan
En tiondel av mänskligheten kan delta när världens största val nu inleds. Men frågan är vilka möjligheter indierna har vid urnorna. Det ses som givet att premiärminister Narendra Modi behåller makten. Människor är benägna att rösta bort demokrati om de får säkerhet i utbyte. Och det är så de uppfattar honom, säger Indienexperten Sten Widmalm.

Bank nekade gravid provanställning

1 timme sedan
En kvinna som sökte anställning i kundtjänsten till en bank nekades provanställning på grund av graviditet.

Två gripna efter skottlossning

1 timme sedan
En man och en kvinna i 40-årsåldern greps under natten till fredagen efter en skottlossning mot en port i centrala Sundsvall. Enligt polisen är det enstaka händelse utan koppling till gängkonflikter.

Över hundra döda i stora översvämningar

1 timme sedan
Flera dagars kraftiga översvämningar i Pakistan och Afghanistan har krävt minst 130 liv.