Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Hårda bråket inne i SD: "Kanske lika gärna skall lägga ner partiet"

- 19/12/2016, 08:47
MEN DET FÅR MAN VÄL INTE SÄGA I DET HÄR JÄVLA PARTIET?!?!?!?
1 av 4

MEN DET FÅR MAN VÄL INTE SÄGA I DET HÄR JÄVLA PARTIET?!?!?!?

TT

Richard Jomshof kritiserade Söder hårt.
2 av 4

Richard Jomshof kritiserade Söder hårt.

TT

Även Mattias Karlsson (till vänster) var kritisk mot Björn Söder.
3 av 4

Även Mattias Karlsson (till vänster) var kritisk mot Björn Söder.

TT

Björn Söder.
4 av 4

Björn Söder.

TT

Vad får man egentligen säga i Sverigedemokraterna? Här är diskussionen som höll på att knäcka SD.

Hur ska egentligen prata och uttrycka sig för att locka nya väljare? Det har det varit stort bråk om inom partiet, enligt ett avslöjande i Aftonbladet idag.

Bråket tog fart när partitoppen Björn Söder, som då var partisekreterare, hade använt sig av ordet "zigenare" i ett Facebook-inlägg 2012. Då fick han skarp kritik från partikamraterna i en mejltråd som mest liknade en arg Flashback-tråd.

"Ja, jag har nu lärt mig att negerboll får man absolut inte kalla det längre. Det skall kallas chokladboll. Zigenare skall kallas romer. Vad är nästa? Skall jag akta mig för att säga massinvandring", frågar Björn Söder i en mejltråd mellan partitopparna, enligt Aftonbladet. Han skriver också om att partiet håller på att "slätas ut".

"Vi kanske lika gärna skall lägga ner partiet och gå upp i Folkpartiet och Centern om vi nu är så rädda för att kalla saker vid sina rätta namn", frågar Söder i ett mejl.

Mejlkonversationen om vad man får säga eller inte blir sen riktigt hetsk. Bland annat får Söder hård kritik av den nuvarande partisekreteraren Richard Jomshof och partitoppen Mattias Karlsson, som ansåg att Söder måste uppdatera sig med den nya tiden.

Diskussionen glider också in på om man ska få säga n-ordet eller inte, något som Söder tycker går alldeles utmärkt.

"Vad är egentligen nedsättande med detta? Det är samma diskussion som man har om ordet neger. Vad är nedsättande med neger", frågar Söder i ett av mejlen enligt Aftonbladet.

Nyligen gick författaren Camilla Läckberg ut och kritiserade Jimmie Åkesson. Läs mer om det här.

Tycker du SD ska läggas ner?