Onsdag 18 Maj
Stockholm

Fiffel, fylla och våld – här är 7 tunga skandaler som skakat Sverige

1 av 8
2 av 8
3 av 8
4 av 8
5 av 8
6 av 8
7 av 8
8 av 8

Politiska skandaler har vi haft gott om i Sverige – här är några av de allra värsta.

Kommentera (23)
Kopiera länk
Dela
Läs mer

1. Gudrun Schyman fuskar med skatten

Vänsterpartiets förra ledare Gudrun Schyman åkte dit rejält när hon gjorde felaktiga avdrag i deklarationen 2002.

Schyman själv menade att hon fått hjälp med deklarationen och inte gjort något fel. Men rätten höll inte med och Schyman dömdes till 50 dagsböter. Numera är hon partiledare för Feministiskt initiativ.

Gudrun Schyman när hon var ledare för Vänsterpartiet. Bild:TT

2. Toblerone-affären

Den så kallade Toblerone-affären blev en av 90-talets största skandaler när det kom fram att Mona Sahlin gjort privata inkör för statens kontokort. När affären avslöjades 1995 var Sahlin en av toppkandidaterna att ta över som partiledare för Socialdemokraterna, men istället blev det Göran Persson som tog över partiet.

Mona Sahlin på den omtalade Toblerone-presskonferensen 1995. Bild:TT

3. Carl Bildt i Lundin-styrelsen

Åren 2000-2006 satt förre statsministern och toppmoderaten Carl Bildt i styrelsen för jätteoljebolaget Lundin Oil. Bolaget har inte bara kritiserats för att göra affärer i diktaturer utan över bryta mot mänskliga rättigheterna.

Dock hindrade det inte Bildt från att bli Sveriges utrikesminister 2006.

2010 meddelar Bildt att han tar en time out medan Lundin Oil utreds. Bild:TT

4. Järnrörsskandalen

2011 kunde Expressen avslöja att tre toppar inom Sverigedemokraterna, Kent Ekeroth, Eric Almqvist och Christian Westling gått runt i centrala Stockholm innan valet 2010 och betett sig riktigt grisigt. Bland annat kallade Almqvist komikern Soran Ismail för ”babbe” och en ung kvinna för ”liten hora”. De tre SD-männen beväpnade sig senare med jättelika aluminumrör, vilket gav skandalen sitt namn.

Almqvist fick avgå från sina uppdrag och Westling uteslöts senare ur partiet. Kent Ekeroth fick ta en time out men var snabbt tillbaka i partitoppen igen.

Kent Ekeroth 2011, när han första gången meddelade att han skulle ta time out. Bild:TT

5. Mehmet Kaplan tvingas avgå

Under våren 2016 kunde Nyheter24 avslöja att Mehmet Kaplan, en av höjdarna i Miljöpartiet och bostadsminister, hade varit på samma middag som kända islamister.

Affären växte sedan och till slut tvingades Kaplan avgå.

Kaplan och Löfven på presskonferens i april 2016. Bild:TT

6. Aida Hadzialic kör rattfull

Inte speciellt lång tid efter Kaplan var det dags för ny regeringsskandal, när gymnasieministern Aida Hadzialic erkände att hon hade kört bil alkoholpåverkad mellan Köpenhamn och Malmö.

Under en presskonferens sa Hadzialic att hon hade druckit vin innan en konsert, och att hon visade sig ha alkohol kvar i kroppen när hon blåste i polisens kontroll.

Aida Hadzialic på ångestladdad pressträff.

7. Philip Botström åker taxi för 7 900 spänn

När SSU:s ordförande Philip Botström skulle ta sig hem från stora konferensen Folk och försvar i Sälen i januari 2017 bestämde han sig för att ta taxi. Och riktigt dyrt blev det.

Anledningen var att Botström hade bråttom hem för att gå på ett möte på morgonen – ett möte han aldrig dök upp på. Senare gick Botström ut och berättade att han led av stress- och utmattningssymptom, och att han skulle betala resa för egna pengar.

Botström dök aldrig upp på viktigt möte trots dyr taxiresa.

Tror du det blir några stora skandaler 2017?
Tack för din röst!
Kommentera (23)
Kopiera länk
Dela