1 av 8
- Foto: TT
2 av 8
- Foto: TT
3 av 8
- Foto: TT
4 av 8
- Foto: TT
5 av 8
- Foto: TT
6 av 8
- Foto: TT
7 av 8
- Foto: TT
8 av 8
- Foto: TT

Fiffel, fylla och våld – här är 7 tunga skandaler som skakat Sverige

Politiska skandaler har vi haft gott om i Sverige – här är några av de allra värsta.


1. Gudrun Schyman fuskar med skatten

Vänsterpartiets förra ledare Gudrun Schyman åkte dit rejält när hon gjorde felaktiga avdrag i deklarationen 2002.

Schyman själv menade att hon fått hjälp med deklarationen och inte gjort något fel. Men rätten höll inte med och Schyman dömdes till 50 dagsböter. Numera är hon partiledare för Feministiskt initiativ.

Gudrun Schyman när hon var ledare för Vänsterpartiet. Bild:TT

2. Toblerone-affären

Den så kallade Toblerone-affären blev en av 90-talets största skandaler när det kom fram att Mona Sahlin gjort privata inkör för statens kontokort. När affären avslöjades 1995 var Sahlin en av toppkandidaterna att ta över som partiledare för Socialdemokraterna, men istället blev det Göran Persson som tog över partiet.

Mona Sahlin på den omtalade Toblerone-presskonferensen 1995. Bild:TT

3. Carl Bildt i Lundin-styrelsen

Åren 2000-2006 satt förre statsministern och toppmoderaten Carl Bildt i styrelsen för jätteoljebolaget Lundin Oil. Bolaget har inte bara kritiserats för att göra affärer i diktaturer utan över bryta mot mänskliga rättigheterna.

Dock hindrade det inte Bildt från att bli Sveriges utrikesminister 2006.

2010 meddelar Bildt att han tar en time out medan Lundin Oil utreds. Bild:TT

4. Järnrörsskandalen

2011 kunde Expressen avslöja att tre toppar inom Sverigedemokraterna, Kent Ekeroth, Eric Almqvist och Christian Westling gått runt i centrala Stockholm innan valet 2010 och betett sig riktigt grisigt. Bland annat kallade Almqvist komikern Soran Ismail för ”babbe” och en ung kvinna för ”liten hora”. De tre SD-männen beväpnade sig senare med jättelika aluminumrör, vilket gav skandalen sitt namn.

Almqvist fick avgå från sina uppdrag och Westling uteslöts senare ur partiet. Kent Ekeroth fick ta en time out men var snabbt tillbaka i partitoppen igen.

Kent Ekeroth 2011, när han första gången meddelade att han skulle ta time out. Bild:TT

5. Mehmet Kaplan tvingas avgå

Under våren 2016 kunde Nyheter24 avslöja att Mehmet Kaplan, en av höjdarna i Miljöpartiet och bostadsminister, hade varit på samma middag som kända islamister.

Affären växte sedan och till slut tvingades Kaplan avgå.

Kaplan och Löfven på presskonferens i april 2016. Bild:TT

6. Aida Hadzialic kör rattfull

Inte speciellt lång tid efter Kaplan var det dags för ny regeringsskandal, när gymnasieministern Aida Hadzialic erkände att hon hade kört bil alkoholpåverkad mellan Köpenhamn och Malmö.

Under en presskonferens sa Hadzialic att hon hade druckit vin innan en konsert, och att hon visade sig ha alkohol kvar i kroppen när hon blåste i polisens kontroll.

Aida Hadzialic på ångestladdad pressträff.

7. Philip Botström åker taxi för 7 900 spänn

När SSU:s ordförande Philip Botström skulle ta sig hem från stora konferensen Folk och försvar i Sälen i januari 2017 bestämde han sig för att ta taxi. Och riktigt dyrt blev det.

Anledningen var att Botström hade bråttom hem för att gå på ett möte på morgonen – ett möte han aldrig dök upp på. Senare gick Botström ut och berättade att han led av stress- och utmattningssymptom, och att han skulle betala resa för egna pengar.

Botström dök aldrig upp på viktigt möte trots dyr taxiresa.

/
/
/
/
/
Relaterat
Tror du det blir några stora skandaler 2017?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Flera döda i fabriksbrand i Taiwan

Raset på E6: "Det som rör sig är leran"

Lera i jorden gör att skred förr eller senare inträffar, enligt experten Johan Kleman. Det här kommer inte som en blixt från klar himmel, säger han om raset på E6 i Stenungsund.

Ingen gripen efter dubbelmordet i Sandviken

Fortfarande har ingen gripits efter krogskjutningen i centrala Sandviken på torsdagskvällen, där en man i 20-årsåldern och en man i 70-årsåldern miste livet. Ytterligare två personer, en kvinna i 20-årsåldern och en man i 45-årsåldern, skadades i skottlossningen.

Gängledare hann fly innan fängelse stormades

1 timme sedan
Venezuela uppgav i veckan att man tagit "full kontroll" över fängelset Tocorón som under lång tid styrts av det ökända kriminella gänget Tren de Aragua.

EU-topp: Obalanserad handel med Kina

1 timme sedan
EU:s handelskommissionär Valdis Dombrovskis anser att unionens handelsrelation till Kina är "väldigt obalanserad".

Billström om Sverigebilden: "Ingen quickfix"

1 timme sedan
Den svenska regeringen har bedrivit "intensiv diplomati" gentemot muslimska länder under FN:s generalförsamling i New York Målet: att försöka "reparera" Sverigebilden efter koranbränningarna. Men något möte med Turkiet, det främsta hindret för ett ja till svenskt inträde i Nato, blev det inte.

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.