Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Ungdomspolitikerna drar in tiotusentals kronor varje månad: "Är rimligt"

- 14/01/2017, 15:39
1 av 3

TT/Emojipedia

Philip Botström tjänar nästan 40 000 varje månad.
2 av 3

Philip Botström tjänar nästan 40 000 varje månad.

TT

Men Benjamin Dousa (Muf) tjänar mer.
3 av 3

Men Benjamin Dousa (Muf) tjänar mer.

TT

Nyligen avslöjades det att SSU:s ordförande Philip Botström åkt taxi för 7 900 kronor. Nu släpper Nyheter24 en unik granskning över ungdomspolitikernas löner.

Nyligen avslöjade Aftonbladet att Philip Botström, ordförande för SSU, åkt taxi för 7 900 kronor för att komma hem till Stockholm för att gå på ett viktigt möte – som han sedan inte dök upp på.

Botström fick mycket kritik, och klargjorde sedan att han själv skulle stå för hela taxinotan. Men hur mycket tjänar egentligen svenska ungdomspolitiker?

Nyheter24:s unika granskning visar att de flesta av ledarna för partierna ungdomsförbund tar ut en ganska blygsam lön, men det finns de som tjänar riktigt mycket pengar.

Philip Botström själv får över 38 000 i arvode varje månad för sitt uppdrag som SSU-ordförande. Men han ligger bara tvåa i löneligan. Mest av alla tjänar Benjamin Dousa, ordförande för Moderaternas ungdomsförbund Muf, som nyligen tog över ordförandeposten efter en lång strid.

Benjamin Dousa leder löneligan.

Dousa får 75 procent av vad partiets riksdagsledamöter tjänar, det vill säga knappt 48 000 tusen kronor i månaden före skatt. Dessutom får han cirka 9 000 kronor i månaden för andra uppdrag han har i Stockholms kommun.

Är det rimligt att du tjänar så mycket pengar?

– Muf har en lönemodell sen år tillbaka som bygger på att vi är det i särklass största politiska ungdomsförbundet. Så ja, det tycker jag är rimligt, säger Benjamin Dousa till Nyheter24.

Hade det inte varit bättre att sänka din lön och investera i förbundets verksamhet istället?

– Vi är nästan 13 000 medlemmar och jag har det yttersta ansvaret för hela förbundet. Hade vi däremot legat på SSU:s medlemssiffror så hade jag definitivt sett över den lönemodell som vi har.

Vill du veta hur mycket svenska ungdomspolitiker tjänar? Här är hela listan!

Tjänar unga politiker för mycket?