Lördag 8 Maj
Stockholm

Ministerns abort-oro: Vi måste skydda kvinnors rätt att bestämma över sina kroppar

Sjukvårdsministern Gabriel Wikström: "Den svenska aborträtten är stark."
1 av 4
Sjukvårdsministern Gabriel Wikström: "Den svenska aborträtten är stark.". Foto: TT / TT / Collage
Abortprotest i Stockholm 2005.
2 av 4
Abortprotest i Stockholm 2005. Foto: TT Bild
Abortprotest i Stockholm 2005. I USA har president Donald Trump infört en ny lag som gör att biståndsorganisationer som pratar om abort inte får bidrag.
3 av 4
Abortprotest i Stockholm 2005. I USA har president Donald Trump infört en ny lag som gör att biståndsorganisationer som pratar om abort inte får bidrag. Foto: TT Bild
4 av 4

Vad händer med aborträtten? Den har inskränkts i USA och nu ser Sveriges sjukvårdsminister Gabriel Wikström med oro på utvecklingen.

Kommentera (50)
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Abortfrågan har hamnat i strålkastarljuset igen till följd av den barnmorska som vägrar utföra abort, som bland annat Ekot skrivit om, och på grund av Donald Trumps nya lagar som inskränker abort.

Sveriges sjukvårdsminister Gabriel Wikström menar ändå att aborträtten i Sverige är stark.

– En av de grundläggande principerna för svensk hälso- och sjukvård är att den bygger sin verksamhet på vetenskap och erfarenhet, inte på privat tyckande. Den svenska aborträtten är stark, säger Wikström till Nyheter24 och fortsätter:

– Oavsett vilka skäl som ligger bakom en kvinnas beslut att genomgå en abort ska hon alltid kunna räkna med ett professionellt bemötande inom hälso- och sjukvården.

abort protest sverigeAbortprotest i Sverige 2005. Bildkälla: TT Bild

Utvecklingen i USA gör ändå ministern orolig. Han menar att det blir allt viktigare att värna rättigheten till abort i Sverige.

– Jag ser också med oro på den utveckling som vi kan se på flera håll runt om i Europa och världen när det gäller aborträtten. Inte minst nu senast i USA där man har stoppat federalt stöd till utländska organisationer som stödjer abort och arbetar med bland annat abortvård och preventivmedelrådgivning. Då blir det än viktigare att vi här i Sverige står upp för kvinnors rätt att bestämma över sina egna kroppar, säger Wikström till Nyheter24.

Läs också debattartikeln av Mats Selanderhan vill förbjuda abort även vid våldtäkt. Här kan du också läsa svaret Mats fick av Lina Emanuelsson.

Glöm inte att ladda ner vår app för fler spännande nyheter.

Är aborträtten viktig för dig?
Tack för din röst!
Kommentera (50)
Kopiera länk
Dela