Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

​Efter Trumps seger – nu vill regeringen stoppa fake news

- 22/02/2017, 11:51
1 av 2

TT

2 av 2

TT

Magdalena Andersson och Socialdemokraterna vill ta hårdare tag mot att falska nyheter sprids.

Den senaste tiden har debatten om falska nyheter som sprids på nätet gått het, inte minst efter att Donald Trump vann presidentvalet i USA. Många menade att Trump vann valet tack vare falska nyheter som spreds på bland annat Facebook.

Socialdemokraterna och regeringen vill ta hårdare tag mot att falska nyheter sprids på nätet, det skriver Aftonbladet idag.

Det ska göras genom att skolorna blir bättre på att informera om källkritik, att journalistiken ska vara fri och att myndigheter ska bli bättre på att sprida sanna fakta.

– Vi har yttrandefrihet i Sverige och det ska man alltid slå vakt om. Det här handlar om att människor ska ha förmågan att värdera olika informationskällor och kunna ta ställning, säger finansminister Magdalena Andersson till Aftonbladet.

Hon menar också att framförallt ungdomar måste lära sig om att se vad som är sant och inte.

– Med den ökade möjligheten att uttrycka sig och sprida information ställs det högre krav på vår förmåga att sortera information. VI behöver starta med ungdomar som behöver lära sig mycket mer om detta i skolan, men även alla andra behöver ha förmåga att hantera det, säger Andersson till Aftonbladet.

Efter Donald Trumps utspel om Sverige har Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson uttalat sig – läs mer om det här.

Vill du ha vassa granskningar om falska nyheter som sprids? Gilla Faktakollen på Facebook!