Så vill Moderaterna lösa långtidsarbetslösheten:" Behöver stöd och aktivitet"

- 23/02/2017, 11:02 -
Moderaterna lägger nytt förslag.
1 av 3

Moderaterna lägger nytt förslag.

TT

Elisabeth Svantesson är vice partiledare.
2 av 3

Elisabeth Svantesson är vice partiledare.

TT

Nästan 150 000 har varit arbetslösa längre än ett år.
3 av 3

Nästan 150 000 har varit arbetslösa längre än ett år.

TT

Elisabeth Svantesson och Moderaterna vill nu få bukt med arbetslösheten – och man vill göra det genom en ny arbetsform.

Långtidsarbetslösheten verkar vara en riktigt svår nöt att knäcka för Sveriges politiker. Enligt Arbetsförmedlingens senaste statistik finns det ungefär 150 000 personer i Sverige som varit utan arbete längre än ett år.

Dessutom visar nya siffror att nästan 23 000 personer befinner sig i något av Arbetsförmedlingens program utan att göra något alls.

Nu vill Moderaternas Elisabeth Svantesson, som var arbetsmarknadsminister under Allians-regeringen, se till att långtidsarbetslösa får något att göra.

– Det viktiga är att man göra något som gör att man kommer närmare arbetsmarknaden, och också att man gör meningsfulla aktiviteter, säger Svantesson till Nyheter24.

Elisabeth Svantesson. Bildkälla:TT

Moderaterna vill nu införa “matchningsanställningar”, där bemanningsföretag och mindre sociala företag ska kunna ta emot människor som varit arbetslösa en längre tid. Enligt Svantesson vågar arbetsgivare inte alltid anställa de här personerna. Därför ska personer kunna “lånas ut” under högst två år till en arbetsgivare – det hela ska finansieras med skattemedel.

– Det här är personer som behöver stöd och aktivitet. Man har varit i sysselsättningsfasen, och sen fått lämna och gå hem. Det är nog det sämsta man kan göra med de här människorna, säger Svantesson.

Finns det inte en risk att väljarna ser det här som att ni försöker sparka liv i "Fas 3" igen?

– Min poäng är att man till exempel inom äldreomsorgen kan vara med som ett stöd, att prata med äldre eller göra de sysslor som inte alltid hinns med. Det ska vara meningsfulla aktiviteter, det är det viktigaste. Att man kommer dit och känner att man gör skillnad. Det fanns exempel på aktivitet i sysselsättningsfasen som inte var meningsfulla – den typen av aktiviteter ska inte finnas.

Nyligen gick Moderaterna till hård attack mot regeringen efter upploppen i Rinkeby – läs mer om det här.

Tycker du det är ett bra förslag?