Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Här är Centerpartiets hemliga strategi – har Sverigedemokraterna som förebild

- 15/03/2017, 11:17 -

Centerpartiet ska lära sig av Sverigedemokraterna, det framgår av partiets dokument som CUF gav till Socialdemokraterna.

Centerpartiets ungdomsförbund skulle göra en smart kampanj, men istället gav de bort nästan tvåhundra interna mejl och dokument från Centerpartiet till Socialdemokraterna.

I ett av dokumenten går att läsa om Centerpartiets projekt "Så mycket bättre" som handlar om hur C ska ta efter andra framgångsrika partier i dels Sverige och dels resten av Europa.

Ett av partierna är Sverigedemokraterna – trots att partiledaren Annie Lööf vid flera tillfällen tagit kraftigt avstånd från SD.

– Sverigedemokraterna är främlingsfientliga. Det är ett populistiskt parti med nazistiska rötter. Jag har ingen tillit till dem eller deras företrädare, har Lööf tidigare sagt till Nyheter24.

Sverigedemokraternas partisekreterare Richard Jomshof kallar det hela för "komik".

– Annie Lööf har haft en hög svansföring gentemot oss under en längre tid nu – många gånger en väldigt obalanserad och osaklig sådan. Att man då i hemlighet väljer att leka följa John med Sverigedemokraterna samtidigt som man tar avstånd från oss när andra tittar på, är komik på hög nivå, säger Jomshof till Nyheter24.

centerpartiet sverigedemokraternaBildkälla: TT Bild

Enligt dokumenten som Nyheter24 tagit del av planerar Centerpartiet att skapa en konfliktsituation liknande den SD har, där det ofta är Sverigedemokraterna mot resten av de etablerade partierna. Det handlar också om att lära av hur SD drivit kampanjer.

Det här går att läsa i Centerpartiets dokument som CUF gav bort:

"En politisk position kan förstärkas genom en konflikt. Ett ytterligare steg är sedan att göra det såväl Sverigedemokraterna, Estniska Reformpartiet och Radikale Venstre gjorde, nämligen att skapa en folkomröstningsliknande situation.

De byggde upp konflikten så stort och länge att man i valrörelsens slutskede i princip kunde ställa frågan om väljarna skulle rösta på dem, eller någon annan. På så sätt skapas tydlighet och det mediala utrymmet säkras."

Jomshof tolkar nyheten som att Sverigedemokraterna och Centerpartiet kan närma sig varandra på sikt.

– Svensk demokrati skulle må bra av att samtliga partier behandlar varandra med respekt, inte minst eftersom de svenska väljarna förtjänar att den politik de röstat på också får genomslag i riksdagen, om det nu finns en majoritet för detta. Sådana samtal mellan våra partier kanske, i och med detta, ligger närmare i tiden än vad vi tidigare har kunnat förutspå, säger han.

Centerpartiet förklarar att partiet har tittat på hur hur de andra partierna drivit kampanjer och inte på själva politiken.

– Vi har tittat på hur flera partier har bedrivit valkampanjer, både i Sverige och i andra länder. Fokus för detta är olika kampanjmetoder man använt, inte det politiska innehållet, säger Ola Spännar, kommunikationschef i Centerpartiet till Nyheter24.

LÄS MER HÄR:

C-toppen gav bort hemliga mejl och dokument till Socialdemokraterna

C-toppen gav bort hemliga dokument – krismöte i Centerpartiet

Skänkte bort hemliga dokument till Socialdemokraterna – nu tokhånas C-toppen

Tror du C kan lära sig något av SD?