Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Nu har priset på cigaretter höjts – här är anledningen

Ännu en gång har priset höjts för cigaretter. Därför har du kanske inte märkt av det än.

Dyrare cigaretter

Varje år höjs tobaksskatten. Men det är inte det enda som gjort att cigaretterna har blivit dyrare, fast man kanske kan tro det.

Så här säger Mattias Qvist på skatteverket till Nyheter24.

– Tobaksskatten höjs nästan varje år men bara med några ören per cigarett.

Han berättar att tobaksskatten höjs varje år men att det är med så lite att det inte borde märkas på paketen du köper i butik. Det rör sig om ungefär 60 öre per paket.

Bildkälla: TT

Nu har alla cigarettmärken ökat i pris. Exempelvis kostar ett paket som tidigare låg på 60 kronor istället 64 kronor.

Peter Strempler på Philip Morris som äger LM, Marlboro och Chesterfield säger så här till Nyheter24:

– Utökade skatter, punktskatt, men även mervärdeskatt är huvudorsaken för prisökningen. Därtill finns en viss kostnadsökning för material och råvaror, eftersom det finns en till sticka per paket.

Från och med 20 maj 2016 så trädde nämligen en lag i kraft som förbjöd färre än 20 cigaretter i varje paket. De nya dyrare paketen kommer alltså ha en extra cigarett i.

Hur kommer det sig att det märks av först nu?

– Tobaksbranschen hade ett år övergångstid från 20 maj 2016 för att ställa om produkterna från det gamla till det nya regelverket. Vissa anpassade produkter kom tidigare på marknaden, andra lite senare. De nya 20-stickors-Marlboro Gold kom till exempel bara för några veckor sen in i handeln.

Bildkälla: TT

Han förklarar för Nyheter24 att anledningen till att det inte har märkts av också har att göra med att butiker säljer av de gamla paketen först.

– Men till den 20 maj 2017 måste alla cigarettpaket som säljs till konsumenter ha det nya utseendet och 20-stickors storlek.

Läs också om fem fakta som du tror stämmer om cigaretter

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på omvärlden – både från Google Play och App Store.

Tycker du att man borde höja tobaksskatten ännu mer?

Mer:

Så farliga kan cigaretter vara för dig om du "bara" feströker