Nyheter24 har frågat alla partiet vad de tycker om ordningsbetyg.
1 av 3
Nyheter24 har frågat alla partiet vad de tycker om ordningsbetyg. - Foto: TT Bild
Partierna säger nej till ordningsbetyg, men några av dem vill ha "ordningsomdömen".
2 av 3
Partierna säger nej till ordningsbetyg, men några av dem vill ha "ordningsomdömen". - Foto: TT Bild
3 av 3
- Foto: TT Bild

Så tycker partierna om ordningsbetyg – några partier sticker ut

Nyheter24 har frågat alla partier vad de tycker om ordningsbetyg. Här är deras svar.


Borde elever betygsättas efter hur bra de sköter sig? Idag finns inte ordningsbetyg i skolan, men om de infördes skulle lärare få anledning att bedöma hur bra eleverna uppför sig.

Nyheter24 har frågat alla riksdagspartier om de tycker att ordningsbetyg bör införas. Alla partier utom Sverigedemokraterna svarade. Bland de svarande var partierna tydligt emot – förutom Liberalerna, Kristdemokraterna och Moderaterna.

Här är partiernas svar:

Miljöpartiet

"Nej, Miljöpartiet är emot ordningsbetyg. Det som behövs istället är mer tid för varje elev och tydliga insatser där det finns behov. Barn och unga ska inte stämplas i tidig ålder."

Elisabet Knutsson, utbildningspolitisk talesperson

Socialdemokraterna

"Nej, betygen ska spegla elevernas kunskaper. Vi tror inte att man löser frågan om brist på trygghet och studiero i klassrummet genom att betygsätta eleverna i hur väl de uppför sig. Det är symbolpolitik. Istället behöver lärarna stärkas i sitt ledarskap och få rimliga förutsättningar att se till att det är fokus på lärande i klassrummet, inte något annat. Däremot ska varje skola ha ordningsregler som lärare och elever ser till att följa och det är viktigt att elevens sociala situation också tas upp på utvecklingssamtal och liknande. Ogiltig frånvaro framgår redan i betygsdokumentet."

Lena Hallengren, ordförande utbildningsutskottet

Centerpartiet

"Nej, vi tycker inte att betyg i ordning bör införas. Det är viktigt med bra arbetsmiljö och ordning och reda i skolan men det sker inte bäst genom ordningsbetyg."

Ulrika Carlsson, utbildningspolitisk talesperson

Moderaterna

"Alla elever ska kunna känna sig trygga i skolan och ha arbetsro i klassrummet. Men mobbning, stök och sen ankomst är fortfarande ett utbrett problem i den svenska skolan och lärare behöver mer stöd och vägledning i arbetet för studiero. Moderaterna vill därför se satsningar som ska förbättra arbetsmiljön för lärare och elever. Därför anser Moderaterna att vi bör ha ordningsomdömen på gymnasiet och högstadiet. Omdömet ska inte ingå i samma betygsystem som övriga betyg och därmed ingår det inte i slutbetyget. Samma lärare och examinator som sätter de vanliga betygen har ansvar för ordningsomdömen."

Camilla Waltersson Grönvall, utbildningspolitisk talesperson

Kristdemokraterna

"Nej, inte betyg, men det ska ingå ett utlåtande om elevens sociala kompetens som en del i utvecklingssamtalet. Som det är idag får läraren bara fokusera på hur väl kunskapsmålen uppfylls. Hur man uppträder mot sina medmänniskor, om man kommer i tid, om man har rätt material med sig, om man gör sina läxor med mera är sådana saker som också måste få dokumenteras och kommuniceras med hemmet."

Annika Eclund, talesperson i skolfrågor

Liberalerna

"Bättre ordning på lektionerna gör det lättare för eleverna att koncentrera sig och lära sig mer. Därför vill vi införa ett ordningsomdöme vid sidan av betyget. Det ska sättas av ansvarig lärare."

Christer Nylander, vice ordförande utbildningsutskottet

Vänsterpartiet

"Vänsterpartiet är emot ordningsbetyg. Det kommer inte att hjälpa de elever som har det tufft i skolan och det kommer att leda till mer och onödig administration för lärarna."

Daniel Riazat, utbildningspolitisk talesperson

Läs också Birgitta Ohlssons, Liberalerna,tips till till flickor i skolan.

Glöm inte att ladda ner vår app för fler spännande nyheter.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Vill du ha ordningsbetyg i skolan?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Betalade inte för rävringen – auktion tas om

Oförändrad prognos om asylsökande till Sverige

12 000 personer väntas söka asyl i Sverige i år, enligt Migrationsverkets senaste prognos. Bedömningen är därmed oförändrad från prognosen i februari.

S-ledaren: Omdömeslöst rekrytera kompis

S-ledaren Magdalena Andersson är kritisk till Anna Kinberg Batras uppmärksammande rekryteringar.

Polisen rapporterar om brand, Degerfors

"Räddningstjänsten befinner sig på Stora Valla i Degerfors och släcker brand", skriver polisen på sin hemsida.

Talade om "infiltratörer" – Modi anklagas för hat

Indiens ledare Narendra Modi anklagas för hat mot muslimer efter att ha beskrivit dem som "infiltratörer".

Positiva toner inom tjänstesektorn

Tjänstesektorn i eurozonen repar sig. Inköpschefsindex steg i april till 52,9, klart över marknadens förväntningar som låg på 51,8. Framförallt märks en uppgång i Europas största ekonomi Tyskland. Ett indextal över 50 brukar traditionellt indikera tillväxt.