Nu blir veterandagen flaggdag – här är viktiga datumet

- 29/03/2017, 10:51 -
Nu ska flagga hissas i maj!
1 av 4

Nu ska flagga hissas i maj!

TT

Annicka Engblom (M) är glad att det blir av.
2 av 4

Annicka Engblom (M) är glad att det blir av.

TT

Det är veterandagen som blir allmän helgdag.
3 av 4

Det är veterandagen som blir allmän helgdag.

TT

Flaggningen ska uppmärksamma veteraners insatser.
4 av 4

Flaggningen ska uppmärksamma veteraners insatser.

TT

Veterandagen blir allmän flaggdag – det står klart sedan det nu finns majoritet i riksdagen bakom förslaget.

I Sverige har vi hela 16 flaggdagar på ett år, en del av religiösa skäl, en del för att minnas historiska händelser och ibland hissar vi helt enkelt flaggan för att kungen har namnsdag.

Moderaterna driver nu frågan om att veterandagen 29 maj ska bli flaggdag.

– Det finns kanske inte tillräckligt bra vetskap bland svenska folket om allt det viktiga som veteranerna gjort i fredens tjänst och för vårt fosterland. Dessutom är det viktigt att vi i riksdagen, som är ytterst ansvariga för att skicka iväg dessa personer, också tar ett särskilt ansvar, säger Moderaternas Annicka Engblom till Nyheter24.

Den 29 maj har under flera år varit dagen då veteraner uppmärksammats av Försvarsmakten. Nu ser det också ut som att det blir flaggdag

Veterandagen 29 maj blir flaggdag.

Dock såg det länge ut som att det inte skulle bli något riksdagsbeslut, eftersom Vänsterpartiet, Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Centerpartiet inte ville. Men efter att C ändrat sig på tisdagen står det nu klart att förslaget har majoritet.

– Det känns fantastiskt glädjande. Vissa saker kanske måste ta lite tid och mogna, det har jag fullaste respekt för. I och med att Centerpartiet svänger har vi en riksdagsmajoritet för förslaget, säger Engblom till Nyheter24.

Tillägg:

Under onsdagen bestämde riksdagen att ärendet ska skickas tillbaka för ytterligare beredning, vilket innebär att man skjuter på beslutet.

Är du trött på Stefan Löfven? Så här kan han tvingas avgå!