Kravet på Löfven om religiösa friskolor: "Segregationen har ökat"

- 05/04/2017, 09:10 -

TT/Tv4

Efter Kalla Faktas avslöjande ökar nu den interna pressen på Stefan Löfven.

I helgen ska Socialdemokraterna ha stormöte, och en av frågorna som förmodligen kommer diskuteras en hel del är den om religiösa friskolor.

I veckan kunde TV4:s Kalla fakta avslöja att barn på den muslimska Al-Azharskolan delas upp efter kön när de ska åka buss, och nu vill många inom Socialdemokraterna att partiet ska ta hårdare tag mot religiösa friskolor.

– Jag tror att det är viktigt att man tydliggör att den typ av religiös undervisning som de eftersträvar får gärna äga rum, men inte inom ramen för det skolpliktiga eller skattefinansierade skolväsendet, säger Daniel Färm, Socialdemokraterna i Stockholm, till Sveriges Radio.

Socialdemokraterna vill ha strängare regler för friskolor, men många tycker inte att det räcker. Jesper Bengtsson, Socialdemokraterna i Sörmland, är också trött på systemet, och vill se mer integration i skolan.

– Skolutvecklingen de sista åren gått i en helt annan riktning, i alla skolor nästan, segregationen har ökat. Men här finns det en möjlighet att faktiskt göra så att människor med i alla fall olika religiös bakgrund möts, då tror jag att man ska ta den möjligheten, säger Bengtsson till SR.

Och statsministern har svarat på kritiken… typ.

– Nu ska vi samlas på kongressen för att diskutera det där. Jag säger att som princip accepterar inte vi socialdemokrater att vi har skolor som segregerar på det här sättet, och därför så vill vi åtgärda det, säger Stefan Löfven till SR.


TYCKER DU RELIGIÖSA FRISKOLOR SKA FÖRBJUDAS?