Stockholm

Fi om könsuppdelade bussar: Det är mäns förtryck och dominans

1 av 3
. Foto: TT Bild / TT Bild
2 av 3
. Foto: TT Bild
3 av 3
. Foto: TT Bild

Feministiskt initiativ tycker det är viktigt att inte bara se kvinnoförtryck i förorten.


Läs mer

Nyligen avslöjade TV4:s program Kalla fakta att elever på skolan Al-Azhar i Vällingby delades upp efter kön.

På skolbussen fick pojkar kliva på längst fram och flickor längst bak. Det här har självklart väckt debatt och bland annat Moderaterna har gått ut och krävt en förändring av skollagen.

Även statsminister Stefan Löfven har fördömt könsuppdelningen. I en intervju med Aftonbladet säger Löfven att det är "Avskyvärt".

I en intervju med Expressen anklagar moderaten Hanif Bali partiet Feministiskt initiativ för att inte komma med några lösningar på den här typen av problem – trots att partiet menar att det är för jämställdhet.

– Fi klarar inte ens av att diagnosticera problemet, ännu mindre komma med några lösningar på problemet, säger Bali till Expressen.

Så vad säger Fi? Nyvalda partiledaren Victoria Kawesa tycker att det är viktigt att se att kvinnoförtryck finns överallt och inte bara i förorter.

– Segregation är något som skapas av samhället. Inte av de som drabbas av den. Det patriarkala förtrycket finns i hela samhället men orimligt mycket fokus läggs på orten. Patriarkatet existerar i alla religioner, nationaliteter och hudfärger. Den gemensamma nämnaren är mäns förtryck och dominans, säger hon till Expressen.

Istället sågar hon Moderaternas politik.

– Det är en kulturrasistisk politik som snarare förvärrar problemen och hindrar oss från att se de verkliga orsakerna till patriarkatets förtryck, säger Kawesa till Expressen.

Läs också Moderaten rasar mot regeringen: "Det ska inte se ut så här i Sverige".

Glöm inte att ladda ner vår app för fler spännande nyheter.

Vilka är bäst på jämställdhet?
Tack för din röst!

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.