I Sverige finns idag ungefär 12 000 personer som stannat i landet trots att de fått nej när de ansökt om uppehållstillstånd.
1 av 3
I Sverige finns idag ungefär 12 000 personer som stannat i landet trots att de fått nej när de ansökt om uppehållstillstånd. - Foto: TT Nyhetsbyrån
Nu vill en majoritet av riksdagens partier ta i med hårdhandskarna mot de som ska avvisas, visar en rundringning som SVT har gjort.
2 av 3
Nu vill en majoritet av riksdagens partier ta i med hårdhandskarna mot de som ska avvisas, visar en rundringning som SVT har gjort. - Foto: TT Nyhetsbyrån
Bland annat Kristdemokraterna vill se att man använder elektronisk fotboja på de man tror kan avvika.
3 av 3
Bland annat Kristdemokraterna vill se att man använder elektronisk fotboja på de man tror kan avvika. - Foto: TT Nyhetsbyrån

Partierna vill skärpa utvisningarna – med razzior och fotbojor

Nu vill en majoritet av de svenska partierna ta i med hårdhandskarna mot de personer som ska avvisas från Sverige.


I Sverige finns idag ungefär 12 000 personer som stannat i landet trots att de fått nej när de ansökt om uppehållstillstånd.

Efter fredagens terrordåd i Stockholm har mer fokus riktats mot den här gruppen och vad som görs för att utvisa de här personerna. Anledningen är att Rakhmat Akilov, som är misstänkt för attacken, fått nej på sin asylansökan, men trots det var kvar i Sverige.

Nu vill en majoritet av riksdagens partier ta i med hårdhandskarna mot de som ska avvisas, visar en rundringning som SVT har gjort.

Anders Ygeman Morgan JohanssonAnders Ygeman Morgan Johansson. Bildkälla: TT Nyhetsbyrån

Några saker partierna kan tänka sig att se är bland annat fler förvarsplatser för de som inte får stanna i Sverige, och även fler så kallade utlänningskontroller, alltså när polisen kollar om en person får befinna sig i Sverige.

Det här något bland annat Moderaterna vill se.

Men det finns även förslag om razzior på arbetsplatser där man misstänker att det kan finnas personer som ska utvisas.

– Vi har ju presenterat ett antal åtgärder. En ytterligare sak som behövs är möjlighet till riktade arbetsplatskontroller, det vill säga möjlighet att kunna gå in på en arbetsplats utan brottsmisstanke men där man riskbaserat vet att det kan finnas illegal arbetskraft, säger inrikesminister Anders Ygeman till SVT.

Miljöpartiet är lite mer varsam i sina svar och menar bland annat att personer först och främst ska återvända frivilligt.

Kristdemokraterna vill se att man använder elektronisk fotboja på de man tror kan avvika.

"Vi vill även ge Migrationsverket möjlighet att använda s.k. fotboja för att minska antalet avvikare”, uppger man för SVT.

FotbojaFotboja. Bildkälla: TT Nyhetsbyrån

Sverigedemokraterna vill skärpa de inre utlänningskontrollerna. Även Centerpartiet och Liberalerna skulle vilja ha fler kontroller, men då främst genom att ge mer resurser till polisen.

Vänsterpartiet är mer avvaktande och säger "frågorna är för tidigt väckta", skriver SVT.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Borde Sverige skärpa reglerna?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Kvinna dömdes för mord – frias i hovrätten

S: Bevaka unga kriminella dygnet runt

Socialdemokraterna vill satsa 700 miljoner kronor på att punktmarkera ungdomar på väg in i grov kriminalitet.

Trump om Ukraina: Sätt fart, Europa

Varför ger Europa inte mer pengar till Ukraina, frågar USA:s expresident Donald Trump, och Republikanerna sannolika presidentkandidat i höstens val, på sin sociala medieplattform Truth.

Spindel, ostron och rävsvans: Här är de konstigaste föremålen som glömts i taxin

Att unna sig en taxiresa för att komma fram snabbare till destinationen är inte ovanligt. Det som däremot är mer ovanligt är föremålen som glöms kvar i taxin. Uber har listat de mest unika och vanligaste sakerna som lämnats kvar efter resan, både i Sverige och globalt.

Nio års fängelse för grova brott på hotell

Flera personer greps i en uppmärksammad polisrazzia på Skänninge stadshotell i september 2023. En 26-årig man som greps vid tillslaget döms nu för grovt narkotikabrott och människorov till nio års fängelse.

Fem års fängelse – hade 11 ton sprängmedel

Två män döms av Haparanda tingsrätt till fängelse efter att ha förvarat tonvis med sprängmedel utan rätt tillstånd.