Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!
1615
reaktioner idag

9 vidriga åsikter nazisterna har och som du måste känna till

Nordiska Motståndsrörelsen har fått mycket uppmärksamhet senaste dagarna. Men vad tycker organisationen egentligen?

POLITIK

1. Utvisa tusentals svenskar

Nordiska Motståndsrörelsen är en rasistisk organisation.

"Vår rasliga överlevnad och frihet är det absolut viktigaste målet med Nordiska motståndsrörelsens politiska kamp", kan man läsa i partiprogrammet.

NMR vill “rasbedöma” alla som fått svenskt medborgarskap de senaste 40 åren, och tvinga dem som man inte anser är svenskar att lämna landet. Man tar här inte hänsyn till arbete, ekonomi eller om landet kollapsar helt på grund av att tusentals människor lämnar landet. Det enda man bryr sig om är hudfärgen.


2. Judehat

En grundpelare i nazisternas ideologi är teorin om att en global judisk konspiration styr världen och att alla andra är deras slavar. Judarna kontrollerar media, politik och finanser.

Teorin om att judar styr världen och vill människor illa är uråldrig, och var även en drivkraft för nazisterna i Tyskland, som mördade miljoner judar i sina koncentrationsläger.


3. Antidemokrati

Nazisterna menar inte själva att de är motståndare till demokrati. Däremot gillar de inte när folk tycker fel. I NMR:s partiprogram tar man bland annat upp judekontrollerad ekonomi och homoadoptioner som exempel på hur fel det kan bli när folk får bestämma i demokratisk ordning.

Istället vill NMR själva välja vilka som ska sitta i landets styrelse, den så kallade senaten. Inte heller landets ledare ska väljas av folket, utan utses av sina kompisar i nazistorganisationen. Detta system anser NMR är mycket bättre för folket än den demokrati vi har idag.


4. Avskaffa yttrandefriheten

Här har nazisterna ungefär samma syn som på demokrati. Yttrandefrihet är bra, så länge man inte säger fel saker som går mot organisationens konspirationsteorier. Därför vill nazisterna införa lagar mot “folkfientlig propaganda”.

All media som NMR inte gillar ska förbjudas och journalistkåren ska “saneras”. Journalister som NMR tycker minst om ska “isoleras” från folket.


5. Minskade rättigheter för homosexuella

Nazisterna är starkt kritiska till vad de kallar “homolobbyn”. Man gillar inte att de flesta i Sverige tycker det är helt okej med homosexualitet eller att politiker går i Pride-tåg.

Att öppet visa sin sexuella läggning eller säga vilken läggning man har blir straffbart om nazisterna får bestämma.


6. Beväpna alla

Inte nog med att nazisterna vill att vi ska leva i ett samhälle med starkt begränsade rättigheter. De vill också att ALLA ska ha vapen. Alla som genomför sin värnplikt ska få behålla sitt vapen. Dock verkar rörelsen inte se några som helst problem med att ha ett ickedemokratiskt samhälle där alla är beväpnade.


7. Vill ställa demokratiska företrädare inför rätta.

De politiker vi har idag och andra med maktpositioner ska ställas inför rätta tycker nazisterna. Man vill också införa dödsstraff.


8. Hyllar Hitler och nazi-Tyskland

Adolf Hitler är en central figur för nazisterna, och man försöker verkligen inte dölja att man beundrar nazi-Tyskland. Den nazistiska frasen Seig Heil har översatts till svenska, och "Hell seger" är ett vanligt slagord för NMR.

Organisationen förnekar också förintelsen.


9. Vill ha revolution

Även om NMR har en parlamentarisk gren är man inställda på att helt göra om samhället genom revolution. Det innebär att statsskicket ska förändras, att mänskliga och demokratiska rättigheter ska avskaffas eller anpassas efter nazisternas egna åsikter.


Är mjölk rasistiskt? Här är allt du behöver veta!

Tycker du nazism borde förbjudas?

Mer:

Riksdagsledamot om Nordiska Motståndsrörelsen: "Inte nazism"