Måndag 8 Aug
Stockholm

Amerikansk media: Sverige är Europas mest högerextrema land

Det är en av amerikansk medias tyngsta spelare som gjort ett långt reportage om Sverige.

Kommentera (78)
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Hur blev Sverige världscentrum för modern högerextremism, så kallad “alt right”? Ja, det frågar sig idag en av världens största nyhetssajter, Buzzfeed. I ett långt reportage kopplar man högerextrema aktivisten Richard Spencer till svenska personer och bolag.

“För Spencer var det naturligt att vända sig till Sverige, med tanke på landets historia som exportör av vit makt och nationalistiska idéer”, skriver Buzzfeed.

Texten är mycket lång och går igenom hur den svenska politiken förändrats senaste åren, och man lägger väldigt stor vikt på Sverigedemokraterna.

I texten nämns flera företrädare från hatsajter och den svenska högerextrema rörelsen, och SD, eller “Sweden Democrats” som Buzzfeed kallar dem, nämns väldigt ofta i texten.

Faktum är att Sverigedemokraterna framstår som en mittpunkt när det gäller högerextremismens framgångar i Sverige, och alla inom den rasistiska och nazistiska rörelsen verkar ha kopplingar till SD på ett eller annat sätt.

I artikeln finns också flera referenser till Ikea, och en fejkad Ikea-manual där Tors hammare, ett hakkors och SD:s partilogga syns bredvid varandra.

Sverigedemokraterna själva tycker inte att artikeln ger en helt rättvis bild

– De senaste åren har vi som parti utan tvekan varit den part som tydligast tagit kampen mot den identitära rörelsen och dess utveckling. Inte minst har det varit oerhört viktigt för oss att peka på de stora och helt centrala skillnaderna som finns, säger SD:s informationschef Henrik Gustafsson till Nyheter24.

Annars tycker Gustafsson att det är ett "välbearbetat alster", men vill dock påpeka att det finns vissa faktafel i texten.

– Det är olyckligt att tydligheten och gränsdragningen i texten är något otydlig, vilket skulle kunna skapa viss förvirring hos läsaren, säger Gustafsson.

Här kan du läsa mer om svensk nazism, och vilka åsikter rörelsen faktiskt har

Tycker du Sverige är Europas mest högerextrema land?
Tack för din röst!
Kommentera (78)
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.