Jan Björklund öppnar för att avsätta Löfven: "Skulle skett för längesen"

- 14/05/2017, 21:51 -
1 av 2

TT

2 av 2

SVT

Kommer det bli regeringskris redan i höst? Det verkar så om man ska tolka kvällens debatt.

Ska Alliansen lägga fram en gemensam budget i höst, och därmed på allvar utmana Stefan Löfven om regeringsmakten? Det är en fråga som diskuterats ordentligt senaste tiden.

Både Annie Lööf och Jan Björklund har varit emot förslaget, men i kvällens partiledardebatt på SVT verkade Jan Björklund ha ändrat sig.

Det var när Ebba Busch Thor sagt att hon vill se nytt ledarskap redan i höst och att Anna Kinberg Batra ska bli statsminister som Jan Björklund fick frågan om han höll med.

– Det bästa tillfället för en alliansbudget hade varit förra året, det näst bästa tillfället för en alliansregering är nu i höst, sa Busch Thor.

– Redan i höst ett nytt ledarskap?Ja absolut. Det borde skett för längesen, svarade då Jan Björklund.

Det innebär att Anna Kinberg Batra skulle ha tillräckligt stor del av riksdagen bakom sig om hon vill fälla regeringen, förutsatt att Sverigedemokraterna röstar på en alliansbudget.

Det hela verkar ha mottagits med glädje från Anna Kinberg Batra, och en smula förvirring från Annie Lööf:

Senare menade han att han inte menade det han sa.

– Det krävs en ny riksdagssammansättning för att en alliansregering ska kunna tillträda. Min uppfattning är att vi behöver en alliansregering, men den kommer kunna tillträda först efter en valseger, säger Jan Björklund till Nyheter24.

Du vill inte fälla regeringen alltså?

– Det går aldrig att utesluta att regeringen fälls, men att avsiktligt utlösa en regeringskris är meningslöst just nu.

Finns det inte en risk att du uppfattas om otydlig om du säger en sak men menar en annan?

– Nej, jag har sagt detta hela tiden. Dt är väldigt känt att Liberalernas position är att vi inte vill regera med aktivt stöd från Sverigedemokraterna.

Borde regeringen fällas?