Lördag 17 Apr
Stockholm

Interna planen visar: Så ska Sverigedemokraterna locka nya väljare

1 av 3
2 av 3
3 av 3

Sverigedemokraternas interna dokument visar att man vill komma åt nya väljargrupper.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Med drygt ett år kvar till valdagen håller Sverigedemokraterna konferens i Norrköping. Det är det största SD-mötet någonsin, med över tusen deltagare.

Poängen med konferensen är att förbereda medlemmarna för nästa års valrörelse, och diskutera hur man kommunicerar, använder sociala medier och hur man bemöter människor.

I Sverigedemokraternas nya kommunikationsplan, som räknas klubbas igenom av partiet i höst, kommer man rikta in sig på helt nya väljargrupper. Invandrargrupper och även blåljuspersonal ska nu lockas till partiet.

– Jag tror vi redan idag ligger bra till bland blåljuspersonal. Vi har ganska mycket kontakt med polisen. Men jag tycker att poliser ska vara poliser i första hand och inte reklampelare, säger partiets kommunikationschef och PR-strateg Joakim Wallerstein, och menar att man inte kommer att använda enskilda poliser i pr-syften.

En ny stor SCB-mätning visade att Sverigedemokraterna nu gått om Moderaterna och är näst största parti. SD har plockat många väljare från M, men Wallerstein menar inte att Moderaterna kommer att vara SD:s huvudmotståndare i nästa val.

– Det där är en komplex och väldigt stor fråga. Men rent kommunikativt är jag övertygad om att Socialdemokraterna kommer att vara vår huvudmotståndare. De kommer att kampanja mot oss, säger Wallerstein till Nyheter24.

Joakim Wallerstein är SD-strateg.

Ett av ledorden i den nya planen är “ödmjukhet”. Sverigedemokraterna ska inte säga “vad var det vi sa?”, och inte heller fokusera för mycket på att formulera problem. Istället ska man prata om vad man vill göra när man får makt och inflytande.

Men Wallerstein är inte orolig för att SD ska uppfattas som för mjuka eller mesiga.

– Det kan verka hårt att fokusera på problem. Men de som uppfattar oss som hårda är oftast våra politiska motståndare.

Hur stora tror du att SD blir i nästa val?

– Det är jättesvårt att säga. Vi brukar ju säga att vi dubblar varje val, och förra valet fick vi 12,9. Det kommer bli svårt, men vi brukar dubbla.

Politik-kommentar: Nej, Jimmie Åkesson kommer inte bli statsminister – här är varför

Tror du SD kommer att växa?
Tack för din röst!
Kommentera
Kopiera länk
Dela