Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Miljöpartiet i Borås vill ta bort alla "män" från stadens yrken

- 16/06/2017, 08:30
1 av 3

Wikimedia Commons

Gustav Fridolin är Miljöpartiets språkrör, men han har inte varit med och tagit fram förslaget.
2 av 3

Gustav Fridolin är Miljöpartiets språkrör, men han har inte varit med och tagit fram förslaget.

TT/Rickard Nilsson

De som däremot står bakom det är de lokala miljöpartisterna Tom Andersson och Hanna Bernholdsson från Borås. På bilder syns rådhuset.
3 av 3

De som däremot står bakom det är de lokala miljöpartisterna Tom Andersson och Hanna Bernholdsson från Borås. På bilder syns rådhuset.

Wikimedia Commons

Nu vill Miljöpartiet bryta med en av samhällets äldsta normer.

En ny motion i Borås kommunfullmäktige föreslår att staden ska avskaffa alla könssuffix vad gäller yrkestitlar. Ord som exempelvis tjänsteman ska alltså bli könsneutralt och istället ändras till tjänsteperson, enligt det nya förslaget. Det rapporterar Borås tidning.

"Avskaffa tjänstemän - tillsätt tjänstepersoner". Ja, så lyder motionens rubrik, och bakom den står miljöpartisterna Tom Andersson och Hanna Bernholdsson. Nu vill partiet att förändringen ska gälla i "alla kommande sammanhang där kommunen använder dessa beteckningar".

– Språkbruket har en inverkan, vi tycker att en könsneutral beteckning som tjänsteperson, talesperson eller ombudsperson är en liten förändring att göra, men som betyder väldigt mycket, säger kommunalrådet Tom Andersson till Borås Tidning.

Diskussionen om könssuffix för yrkestitlar har varit ett omdiskuterat ämne den senare tiden. Och på Facebook har människor reagerat starkt på förslaget. "Avgå. Fast sen är det ju MP, vad förväntar man sig av dem?", är det en som kommenterar. "Kan inte miljöpartiet avskaffa sig själva....?" skriver en annan person.

Trots att personer blivit upprörda anser inte Tom Andersson att frågan är kontroversiell.

– Inte för mig personligen, men jag har hört att det finns sådana som tycker att den normen som finns är en bra norm. Vi tycker att normen ska brytas, säger Andersson till Borås tidning.

Nu återstår det bara att se om motionen kan bli verklighet. Vill du att förändringen ska införas i din stad? Gör din röst hörd här nedan.

Se även när nakenaktivisten kastas ut av Miljöpartiet:

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

Läs mer: "Snälla, bara lägg ner Miljöpartiet"

Är det här en bra idé?