Onsdag 14 Apr
Stockholm

Snälla, bara lägg ner Miljöpartiet

Nu får det fan räcka.
1 av 2
Nu får det fan räcka. Foto: Nyheter24/TT
2 av 2

Det är hög tid att lägga ner Miljöpartiet – gärna så fort som möjligt. Det skriver Nyheter24:s Karl Anders Lindahl.

4 Kommentarer
Kopiera länk
Dela
Denna text är en krönika med åsikter som är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Läs mer

Ministerskandaler, fotbojor och partiledarbyte. Att driva ett politiskt parti är verkligen inte lätt, och sedan Miljöpartiet gick in i regering med Socialdemokraterna efter valet 2014 har resan neråt varit stadig.

Inför valet trodde många att Miljöpartiet skulle bli tredje största parti – i opinionsundersökningarna låg man runt tolv procent. Nu visar flera mätningar att man ligger under riksdagsspärren. Att säga att regeringssamarbetet har varit en katastrof för Miljöpartiet får ses som en blygsam slutsats.

Samtidigt har Miljöpartiet försatt högt förtroende i miljöfrågan, åtminstone om man ska tro senaste Som-undersökningen. Dessutom är klimatförändringar det svenska folket oroar sig mest över. Svenskarna är faktiskt mer oroliga över klimatförändringar än över terrorism.

Med allt detta i åtanke finns det bara en utväg för Mp. Lägg ner partiet. Gärna redan efter nästa val. Nu får det fan räcka.

Det är tydligt att Miljöpartiet passar bäst som en lobbyorganisation – inte ett politiskt parti. Man skulle göra alla en tjänst.

Att tro att man kan sitta i regering och bestämma när man i grund och botten är ett enfrågeparti är inte bara osmart – det är ansvarslöst.

Det finns helt enkelt ingen poäng med att ha kvar Miljöpartiet, och nu när väljarna sticker är det verkligen dags att ta ner skylten.

Alla skulle vinna på att Mp upplöser sig. Miljöpartisterna kan lobba för miljöfrågor utan att behöva bekymra sig över andra politiska frågor, och svenska politiker kan regera i lugn och ro utan att behöva stå ut med Mp:s svammel.

Historiskt sett kommer Miljöpartiet vara ett varnande exempel på vad som händer om man sätter sig i regering utan att vara redo för det.

Karl Anders Lindahl, politikredaktör på Nyheter24.

BORDE MILJÖPARTIET LÄGGAS NER?
Tack för din röst!
4 Kommentarer
Kopiera länk
Dela
Nästa artikel
SD + Trump = Sant