Ett nytt förslag är att införa skoluniform i utsatta områden.
1 av 3
Ett nytt förslag är att införa skoluniform i utsatta områden. - Foto: TT
Det är Kristdemokraten Erik Slottner som lagt fram förslaget.
2 av 3
Det är Kristdemokraten Erik Slottner som lagt fram förslaget. - Foto: TT
Men rektorn på en av de berörda skolorna är skeptisk.
3 av 3
Men rektorn på en av de berörda skolorna är skeptisk. - Foto: TT

Nya förslaget: Inför skoluniform i utsatta områden

Kristdemokraten Erik Slottner föreslår att man ska införa skoluniform för att få bukt med ordningsproblemen på skolor i utsatta områden.


Andelen elever som går ut grundskolan med gymnasiebehörighet är lägre i Stockholmsområdena Rinkeby, Hjulsta och Hagsätra, än i övriga kommunen, skriver SvD. 

Detta har fått kristdemokraten Erik Slottner att reagera. Han lägger nu fram ett nytt förslag om hur man skulle kunna lösa problemet. 

Nämligen genom att införa skoluniform på de drabbade skolorna. 

– Det är mycket prat om att skolorna blir allt mer segregerade och att skolorna i många ytterstadsområden inte lyckas lyfta trots att de får mer pengar än andra skolor. Då vill vi pröva ett nytt grepp, säger Erik Slottner till SvD.

Hans tanke är att skoluniformen skulle bidra till mer lugn och ro på skolorna, vilket skulle göra att elevernas betyg höjdes. 

Erik Slottner. Bildkälla: TT

Han kan dock inte presentera någon forskning som stödjer hans teori i stort. Istället hänvisar han till enskilda fall i USA där skolor i utsatta områden förbättrat sina resultat efter att ha infört uniform. 

– En av många grunder för att barn blir mobbade är kläder och utseende. Den typen av mobbning skulle man komma ifrån med skoluniform, säger han. 

Han säger också att det så klart inte ska röra sig om omoderna kläder utan snygga, moderna kläder. Tanken är att de ska designas av en svensk klädskapare på uppdrag av utbildningsförvaltningen, och det är även de som är tänkta att finansiera uniformen. 

Yvonne Noté, tillförordnad rektor på en av de berörda skolorna, är dock skeptisk till om förslaget skulle få önskad effekt. 

– Jag tror att man får jobba med bättre ordning på andra sätt. Jag tror inte att det sitter i en uniform, säger hon till SvD.

I spelaren under kan du se hur elever på en svensk gymnasieskola börjar slåss med stolar. 

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Tror du att skoluniform hade varit bra i utsatta områden?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Våldtog sovande kvinna – döms till fängelse

Juryn till Trumps rättegång utsedd

En jury bestående av tolv ordinarie ledamöter och sex ersättare har utsetts i rättegången mot expresident Donald Trump i New York.

Tände eld på sig själv under Trumpmål

En person har tänt eld på sig själv utanför domstolen i New York där juryn i målet mot expresident Donald Trump just valts ut, bekräftar en talesperson för New York-polisen.

Marinchefen vill se dubblerad förmåga

1 timme sedan
Regeringen har lovat att Sverige ska bidra med unika förmågor i Nato. Men marinchef Ewa Skoog Haslum är rädd att politikerna försummar marinen. Jag är orolig att man inte förstår varför vi behöver ha en stark marin, säger hon.

Telenors svar på kundernas kritik: "Beklagar"

1 timme sedan
Telenor är en av Sveriges stora telekomjättar. I en video på Facebook marknadsför de en ny tjänst, som minst sagt får en del kunder att reagera. Nu bemöter de kritiken.

Kina skickar pandor till San Francisco

1 timme sedan
Kinas "pandadiplomati" fortsätter – nu blir San Francisco en i raden av amerikanska städer som tar emot pandor från landet.