Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Chockhöjningen – så här påverkas du av kemikalieskatten

- 29/06/2017, 08:37 -

Känns kemikalieskatten avlägsen och meningslös? Tänk om, nu blir elektroniken dyrare!

Den 1 juli blir vitvaror och elektronik dyrare. Då börjar nämligen den så kallade kemikalieskatten att gälla, vilket kommer göra det mycket dyrare att köpa skärmar, tv och spelkonsoler. 

Speciellt om de är tunga – skatten drabbar nämligen tyngre varor mest. 

PC för alla visar att elektronik kommer att öka i pris med 120 kronor per kilo och att vitvaror kommer öka med 8 kronor per kilo. 

Det betyder att till exempel Nintendo Switch som väger 398 gram ökar i pris med 47,76 kronor. 

En 50 tums-tv på 13,5 kilo blir dock “bara” 400 kronor dyrare, trots dess vikt, då den träffar den övre gränsen. 

På grund av den satta gränsen på kemikalieskatten så kommer ingen produkt kunna öka i pris med över 400 kronor men många kommer från och med den 1 juli att vara 400 kronor dyrare.


Bildkälla: TT och Pexels

Anledningen till att man valt att lägga till en kemikalieskatt är för att försöka justera marknaden mot mer miljövänliga elektroniska alternativ. Alltså de som inte använder det miljöfarliga kemiska flamskyddet som ska rädda elektroniken från att överhettas och börja brinna, skriver PC för alla.

Om du åker utomlands kan du passa på och köpa med dig något litet då det kan vara lite billigare. Annars får du ta prishöjningen, om än tråkig, som ett steg mot bättre och mer innovativ elektronik.

Mer: 

Nu har priset på cigaretter höjts – här är anledningen

Kommer du skynda och köpa elektronik innan den 1 juli?