Lördag 1 Okt
Stockholm

Mattias Karlsson till attack mot Jan Björklund

Bråket mellan Sverigedemokraterna och Liberalerna fortsätter. Nu går gruppledare Mattias Karlsson ut och attackerar Jan Björklund.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Sverigedemokraterna växer just nu, men den politiska makten verkar vara avlägsen. Detta eftersom både Centerpartiet och Liberalerna har tagit avstånd från SD och lovat att man inte kommer att ge partiet inflytande. 

För knappt en månad sedan höll Liberalernas partiledare Jan Björklund tal under Järva-veckan. Han sa då att han lovat sina barn, som är adopterade, att han aldrig skulle ge Sverigedemokraterna något inflytande. 

Det är ett resonemang som Mattias Karlsson, SD:s gruppledare i riksdagen, har svårt att förstå. 

– Det är helt obegripligt. Han använder sina barn i en uppskruvad och hetsig retorik. Det står väldigt tydligt i vårt partiprogram att vi ser adopterade som infödda svenskar, säger Karlsson till Nyheter24.

I Sverigedemokraternas principprogram skriver man att man som infödd svensk räknar den som är "i tidig ålder adopterad till Sverige av svensktalande föräldrar med svensk eller nordisk identitet". Men så sent som 2004 var partiet emot utomeuropeiska adoptioner. 

Liberalerna vägrar samarbeta med Sverigedemokraterna

I sitt tal i Almedalen i måndags tog Jan Björklund ännu en gång starkt avstånd från SD. Han pratade om att Sverigedemokraterna föddes ur nazismen på 80- och 90-talet, och att man "har en fot kvar i den rasistiska myllan". 

Men Karlsson ser inte så allvarligt på det utspelet. 

– Samtidigt hintar Björklund om att han är beredd att samarbeta med Stefan Löfven som gick med i SSU när Socialdemokraterna fortfarande tvångssteriliserade människor på rashygienisk grund. Vi kan hålla på och slå varandra i huvudet med enskilda misstag, men det gagnar inte samhällsutvecklingen. 

"Olustigt" med nazister

En av politikerveckans stora snackisar har varit att den nazistiska gruppen Nordiska Motståndsrörelsen ska delta under veckan. Mattias Karlsson tycker att det känns "olustigt" och han anser att NMR borde terrorstämplas. Men han är inte rädd för nazisterna. 

– Jag har tampats med extremister i många år, blivit överfallen och slagen med järnrör. Så jag har nog ganska hög toleransnivå, säger Karlsson till Nyheter24. 

Även Jimmie Åkesson har uttalat sig om nazisterna i Almedalen – läs mer om det här

Vem gillar du bäst?
Tack för din röst!
Kommentera
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.