Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!
2861
reaktioner idag

Miljöpartiets förslag – nu ska alla 12-åringar cykla

Cykelstråk och cykelbibliotek är vad Sverige behöver. MP sätter upp mål för att alla 12-åringar ska känna sig trygga med att cykla.

Barn ska känna sig trygga med att cykla själva.

Gustav Fridolin och Karolina Skog kom till Almedaden för att sätta "barnvänliga städer" på agendan.

De presenterade tio förslag som de vill införa redan nästa år.

Barn ska känna sig trygga med att vistas ute, cykla, gå till skolan och ta bussen själva.

Barn ska få ta plats i staden. Miljöpartiets Gustav Fridolin och Karolina Skog presenterade tidigare idag förslag för hur de ska förvandla Sverige till ett barnvänligt land. 

– Det är en särskilt viktig tid att lyfta hur vi bygger moderna, trygga, barnvänliga städer, säger språkröret Fridolin. 

För detta har partiet tagit fram olika åtgärder som de vill se införda redan nästa år. Det gäller stadsplanering, trafik, miljö och trygghetsinsatser. 

Andelen barn i åldrarna 7-14 som cyklar har minskat från 24 procent till 15 procent på bara 20 år, och sju av tio barn blir regelbundet skjutsade till sin idrottsträning. Miljöpartiet ser det som ett stort problem och de vill att transporter med cykel i stadsmiljö ska fördubblas till år 2025. 

Barn ska också lära sig mer om cykling. Partiet ser behov av ett nationellt kunskapscenter för forskning och utbildning om cykling för att alla barn ska känna sig säkra med att cykla, men även veta hur det påverkar miljön. Förslagen är till för att "normalisera cykling", enligt Karolina Skog. 

De vill även införa lagstiftning för att arbetsgivare ska erbjuda skattefria cykelförmåner för att stimulera till ökad cykelpendling till jobbet. 

– Barn känner sig trygga om föräldrarna cyklar, menar dem. 

pressträffTT

Partiet fortsätter att berätta hur barns rörelsefrihet begränsats under de senaste decennierna. Var tredje ung tjej och var fjärde ung person känner sig otrygga med att cykla eller åka kollektivt själva sena tider. 

För att bekämpa den otryggheten ska Miljöpartiet införa trygghetsskapande insatser ihop med polis och kollektivtrafikhuvudmän, likt något i stil med Fryshusets verksamhet "Lugna Gatan", tänker partiet. Under nätter ska busshållplatser ha starkare belysning och bussarna ska kunna göra flexibla busstopp för att stanna lite här och var. 

När hus byggs ska området runtomkring planeras utifrån tillgänglighet, med fler antal cykelvägar och bra kommunikationer med kollektivtrafik. 

En till sak partiet vill se är "lovsimskola" för barn som inte kan simma.  

Åtgärderna uppskattas kosta en halv miljard kronor. 

Som det rapporterats om tidigare stördes pressträffen av Nordiska Motståndsrörelsen.

Se videon som visar 9 olika vidriga åsikter som nazister faktiskt har


Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

Mer:

Isabella Lövin är Sveriges åttonde sexigaste politiker: "Äntligen!"