Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Stekheta listan – här är 5 personer som snart kan vara partiledare

- 02/08/2017, 14:31 -

Vi kan förvänta oss flera partiledarbyten de kommande åren. Men vilka kommer att ta över? Här är några namn du måste hålla koll på!

1. Anders Ygeman, 47 – Socialdemokraterna

Efter IT-skandalen fick Ygeman lämna posten som inrikesminister. Men detta lär knappast sänka den populäre politikern, som nu är ny gruppledare för S. Anders Ygeman har karisma, han går hem i stugorna och han är bra på sociala medier. 

Frågan är bara om partiet kommer att släppa fram honom, eller om nya utmanare dyker upp lagom till att Stefan Löfven avgår. 

Status: Glödhet – Ygeman är inte bara populär, han är också stark inom S. Blivande statsminister?

2. Johan Forssell, 37 – Moderaterna

Moderaternas nuvarande partiledare Anna Kinberg Batra är ganska ny på sin post, men är långt ifrån säker. Om M:s siffror inte förbättras ordentligt till nästa val är det förmodligen kört för AKB, och då är Johan Forssell en av dem som står på tur. 

Forssell har en karriär som MUF-ordförande, nära medarbetare till Fredrik Reinfeldt, ledamot i försvarsutskottet och är nu migrationspolitisk talesperson.

Forssell är inte bara en stjärna inom partiet, han bygger också en närvaro på sociala medier och reser runt i landet väldigt mycket – vanligtvis ett tydligt tecken på att man vill uppåt. 

Status: Lugn – Forssell har tiden på sin sida, och har ingen brådska att bli partiledare.

3. Rossana Dinamarca, 43 – Vänsterpartiet

Dinamarca är en av Sveriges mest kända riksdagsledamöter, inte minst efter sin beef med Sverigedemokraternas Björn Söder 2014. 

När Jonas Sjöstedt avgår vet nog ingen, men man kan gissa att han avgår någon gång efter nästa val. Då kan Dinamarca vara ett hett namn. Dinamarca har inte bara lång erfarenhet av politiskt arbete, hon är också en stark röst och kan säkerligen attrahera unga väljare. 

Vänsterframgångar från andra länder i Europa har visat att det finns en potential i idéerna, inte minst bland unga och välutbildade. Rossana Dinamarca skulle mycket väl kunna vara den som tar vänstervågen till Sverige. 

Status: Publikfavoriten – ett tippat val och skulle förmodligen locka nya väljare till V. 

4. Birgitta Ohlsson, 42 – Liberalerna

Liberalernas partiledare Jan Björklund har visat sig vara ungefär lika envis som ett munsår i januari, och vem vet hur länge han kan sitta kvar på sin post. Men en som visat öppet intresse att peta bort Björkis är Birgitta Ohlsson. 

Ohlsson har lurat i skuggorna i flera år, och senaste året har hon hunnit bråka med partiet, skriva en bok och bråka med partiet en gång till. Möjligtvis gör hennes aggressivitet att hon blir mindre het ute i L-distrikten, och att det blir svårt för henne att ta över partiet. 

Men ungdomsförbundet står på hennes sida, och striden om partiledarposten i partiet är säkerligen långt ifrån över. 

Status: Exalterad – vill hemskt gärna ta över men är kanske lite för ivrig.

5. Sara Skyttedal, 31 – Kristdemokraterna

Kristdemokraterna har varit ett krisparti i typ 15 år – och ett parti som är i konstant panik är såklart inte så lättläst. Men om Kristdemokraterna åker ut ur riksdagen nästa år (vilket lär hända) är Ebba Busch Thors korta karriär som partiledare förmodligen över. 

Det finns flera namn som då skulle kunna ta över partiet, men en av de hungrigaste är KDU:s förra ordförande Sara Skyttedal. 

Skyttedal har senaste åren profilerat sig som en högljudd debattör, och hon har ofta åsikter angående hur det egna partiet sköts. För tillfället är Skyttedal kommunpolitiker i Linköping, men när Ebba Busch Thor är ute ur leken lär Skyttedal med största säkerhet sikta på partiledarposten. 

Status: Bubblare – ingen vet vad som händer med vare sig Skyttedal eller KD. Kommer det ens finnas ett parti kvar när hon ska ta över?

LÄS MERHär är beviset på att rasister är fullständigt dumma i huvudet