Nu utökas skolplikten till tio år
Nu lär det bli mer obligatorisk skola för Sveriges barn och unga. Och förändringarna börjar gälla redan nästa år.
Gillar du artikeln?
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få fler artiklar som denna direkt i din inkorg - helt kostnadsfritt.
Idag måste alla barn i Sverige gå i skolan minst nio år. En del tycker att det är på tok för länge, andra tycker det är lagom.
Men från och med höstterminen 2018 ändras detta. Då måste nämligen alla barn gå i förskoleklass, alltså börja skolan vid sex års ålder. Det påverkar alltså inte de barn som redan går i skolan.
– Vi vet att förskoleklassen ger en jämlik start in i skolan. Därför vill vi att förskoleklassen ska vara för alla barn, idag är den inte obligatorisk. Det innebär att några tusen barn inte får samma jämlika start, säger utbildningsminister Gustav Fridolin till Nyheter24.
Regeringen är inte ensamma om att vilja driva igenom 10-årig grundskola. Tidigare har både Alliansen och Sverigedemokraterna varit ute med liknande förslag.
Den breda politiska enigheten bör göra att förslaget går igenom riksdagen utan problem.
– Det är såklart bra att det finns en bred uppslutning bakom detta. Det är bra att skolpolitik behandlas på det sättet, säger Fridolin.
Men hur blir det nu med siffrorna? Om skolan blir 10-årig, innebär det då att man går ut grundskolan i "tian" istället för "nian"?
– Nej. Förslaget inbär att vi behåller samma siffror som idag. Vi vill understryka att förskoleklassen är just ett möte mellan förskolan och grundskolan. Så skolplikten kommer börja med förskoleklassen, året innan ettan, säger utbildningsministern till Nyheter24.
Du vet väl att en massa nya lagar har börjat gälla nu i sommar? Läs mer om det här!