- Foto: TT

Nu utökas skolplikten till tio år

Nu lär det bli mer obligatorisk skola för Sveriges barn och unga. Och förändringarna börjar gälla redan nästa år.


Idag måste alla barn i Sverige gå i skolan minst nio år. En del tycker att det är på tok för länge, andra tycker det är lagom. 

Men från och med höstterminen 2018 ändras detta. Då måste nämligen alla barn gå i förskoleklass, alltså börja skolan vid sex års ålder. Det påverkar alltså inte de barn som redan går i skolan. 

– Vi vet att förskoleklassen ger en jämlik start in i skolan. Därför vill vi att förskoleklassen ska vara för alla barn, idag är den inte obligatorisk. Det innebär att några tusen barn inte får samma jämlika start, säger utbildningsminister Gustav Fridolin till Nyheter24

Regeringen är inte ensamma om att vilja driva igenom 10-årig grundskola. Tidigare har både Alliansen och Sverigedemokraterna varit ute med liknande förslag. 

Den breda politiska enigheten bör göra att förslaget går igenom riksdagen utan problem. 

– Det är såklart bra att det finns en bred uppslutning bakom detta. Det är bra att skolpolitik behandlas på det sättet, säger Fridolin. 

Men hur blir det nu med siffrorna? Om skolan blir 10-årig, innebär det då att man går ut grundskolan i "tian" istället för "nian"? 

– Nej. Förslaget inbär att vi behåller samma siffror som idag. Vi vill understryka att förskoleklassen är just ett möte mellan förskolan och grundskolan. Så skolplikten kommer börja med förskoleklassen, året innan ettan, säger utbildningsministern till Nyheter24. 

Du vet väl att en massa nya lagar har börjat gälla nu i sommar? Läs mer om det här!

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Tycker du detta är bra?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Säpo vill anonymisera beslut

Misstänkt grovt brott i Södertälje

1 timme sedan
Två personer har frihetsberövats i samband med ett misstänkt grovt brott i västra Södertälje, enligt polisen, som är förtegen om händelsen.

Systembolagets strul berodde på hackerattack från Nordkorea

3 timmar sedan
Det var hackare i Nordkorea som slog till mot Systembolagets logistik i Sverige i måndags. Genom att ta stora delar av logistikbolaget Skanlogs data gisslan i en så kallad ransomware-attack lyckades hackarna slå ut tre stora lagerlokaler i Stockholm och Eskilstuna. Det rapporterar Dagens Industri på tisdagskvällen.

Tesla levde inte upp till förväntningarna

3 timmar sedan
Tesla levde inte upp till marknadens förväntningar under det första kvartalet. Omsättningen sjönk med 9 procent jämfört med samma period förra året.

Teknikjättarna ledde uppgång på Wall Street

3 timmar sedan
De sju teknikjättarna ledde uppgången på USA-börserna på tisdagen. Svenska Spotify rusade efter en stark delårsrapport.

Tjäna 33 000 kronor i månaden bara på fonder – så gör du

3 timmar sedan
Det kommer ta ett tag, men när du väl sparat tillräckligt mycket pengar kommer du faktiskt kunna bli det som kallas för ekonomiskt oberoende. Knepet är inte några snabba cash. Istället handlar det om långsiktigt, tålmodigt sparande i indexfonder fram till pensionen. Så här går det till och så här lång tid tar det, enligt experten.