Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Nej, en man dömdes inte för ofredande för att ha ätit bacon

- 04/09/2017, 15:51

En nyhet från Sverige har spridits toksnabbt över hela världen. Dock är den inte sann.

Förra veckan gled en ganska märklig nyhet upp bland rasistiska grupper på Facebook. I korthet gick den ut på att ett man i Stockholm ska ha dömts för ofredande för att han ätit bacon framför två muslimska kvinnor. 

Det var den högerextrema sajten Fria Tider som lagt ut artikeln, och de som delade och kommenterade undrade hur detta var möjligt, och om man inte ens fick äta vad man ville längre. 

"Nyheten" spreds också till engelskspråkiga rasistsajter och blev på så vis en internationell nyhet. 

Tusentals rasistiska, trångsynta och fullständigt korkade hatkommentarer från hela världen har strömmat fram på nätet senaste dagarna. 

Problemet med hela grejen var så klart att det inte riktigt var så enkelt som Fria Tider ville vinkla det som. 

Så här ligger det till:

Mannen hade visserligen dömts för ofredande, något som Märsta.nu skrivit om. Det stämde också att mannen ätit bacon framför kvinnorna. Vad Fria Tider ”glömt” att skriva var att mannen också tryckt upp baconet i kvinnornas ansikten och sagt ”jag hatar muslimer, jag hatar negrer”, något som också Inte Rasist men skrivit om.

Kvinnorna ska även ha bytt plats men mannen ska bara ha följt efter. 

Med tanke på det kanske det inte låter så himla konstigt längre. Att man skulle bli polisanmäld eller för den delen dömd för att ha ätit ett visst lagligt livsmedel på ett pendeltåg är ju inte bara löjligt, vem som helst med lite källkritiskt tänkande kan räkna ut att det inte stämmer. 

Så innan du delar svinkorkade grejer, tänk efter lite. 

LÄS MER: Här är beviset på att rasister är fullständigt dumma i huvudet

Brukar du dela trams?