Stockholm

Rasister rasar över "svensk" sjukhusbrand – med bild från Batman-film

1 av 5
. Foto: Youtube/facebook
2 av 5
3 av 5
4 av 5
5 av 5

Ett inlägg sprids fort i rasistgrupper. Men det finns så mycket som är fel med detta.

Kommentera (15)
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Ett argt inlägg sprids nu som en löpeld i rasistiska Facebook-grupper. Inlägget har rubriken "Nu bränner dom ner våra sjukhus", och har på bara några dagar fått hundratals delningar. 

Det hela utgår från den brand i ett parkeringshus i Göteborg som inträffade i närheten av Drottning Silvias barn- och ungdomssjukhus i helgen. Enligt Expressen var branden ganska liten, och gällde bara en bil, någon "våldsam brand på ett barnsjukhus" var det alltså inte frågan om. 

Sen målar Facebook-inlägget upp en bild av det pågår en epidemi av anlagda bränder i Sverige, och att nu "dom" alltså eldat upp ett barnsjukhus. 

Som bildsättning används en mycket dramatisk bild på ett sjukhus som sprängs – något som lätt kan få läsaren att tro att "dom" nu faktiskt sprängt ett sjukhus i Gbg. 

Men bilden är så klart inte hämtad från Göteborg. Nej, den kommer från Batman-filmen The Dark Knight från 2008, närmare bestämt scenen där The Joker spränger Gothams sjukhus. 

Länk till scenen finns här.

Som ”argument” i den spridda posten uppges också att ”anlagd brand” ger 174  000 träffar på Google, men som vem som helst som gått på högstadiet vet är detta ett väldigt trubbigt sätt att mäta saker på. 

Låt oss titta på några andra exempel. 

Googlingen ”överlagt mord” ger 49 200 träffar. ”kärnvapenexplosion Sverige” ger 9 450 resultat, och ”riktiga vampyrer på svenska gator” ger 21 800. Att gå på antal google-träffar säger alltså inte så jättemycket om hur pass vanligt något är. 

Den här posten är alltså inte bara korkad. Den är fullständigt spritt språngande galen. 

Myra Åhbeck Öhrman är researcher på sajten Inte Rasist Men… Hon är inte speciellt förvånad över att bilden på Gothams sjukhus sprids.

Framför allt så säger det väl något om hur benägna människor är att okritiskt sprida material som bekräftar deras världsbild. Man kan se de tendenserna inom flera grupper, men just vad vi brukar kalla den "sverigevänliga" rörelsen är lite mindre benägna att faktakolla innan de börjar rasa, säger Åhbeck Öhrman till Nyheter24, och fortsätter: 

– Vi ringde till och med räddningstjänsten och kollade. Bilen som brann utanför sjukhuset brann på grund av ett elfel. Var inte ens någon som fjuttat på den.

Åhbeck Öhrman menar att det är svårt att bemöta den här typen av faktaresistens, men att det helt enkelt gäller att vara källkritisk. 

– Tråkigt nog finns det egentligen inget annat sätt än att försöka banka in det i skallen på folk när de sprider felaktig information. Våga dig utanför din egen filterbubbla och bemöt det med fakta, säger Myra Åhbeck Örnman, researcher på IRM.

Här är ett annat bevis på att rasister är fullständigt korkade!

Är du dum i huvudet?
Tack för din röst!
Kommentera (15)
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.