Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Snart måste alla som går på gymnasiet ha estetiska ämnen

- 13/09/2017, 19:06

Nu blir det teater, musik och kanske lite dans även för dem som går yrkesprogram på gymnasiet.

Att spela musik eller teater i skolan är ett favoritämne för många gymnasieelever. Men samtidigt är många glada över att de slipper de estetiska ämnena. Men snart kommer en ny skolreform som gör att ingen kommer undan. 

Det är regeringen som lagt fram ett förslag om att alla nationella program på gymnasiet. Även de praktiska yrkesprogrammen kommer att ha estetisk verksamhet. 

– Vi tycker det är viktigt att alla nationella program får möjlighet att ha ett estetiskt ämne. Det blir allt viktigare att man får med sin kunskap inom konst, musik och litteratur, säger gymnasieminister Anna Ekström till Nyheter24

Det blir skolverket som kommer bestämma vad som ska räknas som ett estetiskt ämne, och förändringen kommer att börja gälla 1 januari 2019. Men vad ska man göra om man absolut inte vill dansa, sjunga eller skapa konst på gymnasiet?

– Det finns inte ett enda yrke där man inte behöver estetiska färdigheter. Ska man bli till exempel bli snickare har man användning av konstnärlig kunskap. Det gäller även målare eller plåtlackerare. Det är ofta en förutsättning för att man ska lyckas på jobbet, säger Ekström. 

För den som går på gymnasiet kommer 50 timmar vara avsatta för estetiska ämnen. Det innebär att gymnasiearbetet, även kallat specialprojekt eller slutarbete, halveras från 100 till 50 poäng. 

– Det är upp till skolan att lägga schema så att det inte blir för stressigt. En utredning ville helt lägga ner gymnasiearbetet, men det tyckte vi var att gå för långt. 

Många startar ju upp ett eget företag som slutarbete, finns det inte en risk att framtida företagande kan ta stryk?

Jag tror inte det. UF-projekten är väldigt bra, och jag tror det finns goda möjligheter att arbeta med detta. Vår bedömning är att det inte kommer påverkas negativt. Men vi kommer följa detta och hålla ögonen på det, säger gymnasieministern till Nyheter24. 

Se också videon om hemliga fusket som börjats med i skolan

Det är också mer eller mindre klart att skolan snart blir ett helt år längre! Läs mer om det här!

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

Tycker du detta är bra?