SD utsatt för hackerattack – medlemsregistret kan ha stulits

- 19/09/2017, 08:58

TT

Partiet undersöker nu hur stor skadan är. Men det kan vara såatt känslig information hamnat i fel händer.

Nyheter24 har tidigare skrivit om den stora hackerhärva som nu gått till åtal i Malmö tingsrätt, men nu har nya uppgifter framkommit om de skador hackarna kan ha gjort. 

Enligt SVT har även Sverigedemokraterna råkat illa ut, och det kan vara så att partiets medlemsregister har hackats. 

– Det finns ett teoretiskt värsta scenario där de skulle kunna ha haft tillgång till medlemsregistret, säger Henrik Vinge, presschef på Sverigedemokraterna till SVT.

I juni 2016 skickades ett mejl till SD som innehöll virus, och en i partiet öppnade mejlet. Efter det fick hackarna tillgång till partiets mejlkorg, och det ska även ha funnits möjlighet att nå partiets medlemsregister, enligt polisen. 

Det är fortfarande inte klart om någon lyckades ta sig in i registret över SD:s medlemmar, men i så fall rör det sig om känsliga uppgifter om partiet. 

– Utifrån de undersökningar som vi har gjort och det polisen kommunicerat till oss så finns det ingenting som tyder på att den här personen haft tillgång till registret, säger Henrik Vinge till SVT

Åtta personer står åtalade vid Malmö Tingsrätt. Brottet gäller grova bedrägerier och dataintrång, mot bland annat Swedbank och Gekås i Ullared. 

Läs mer om det uppmärksammade fallet här

Är du orolig för hackerattacker?