40 miljoner stals från Swedbank och Gekås – efter enorm hackerattack

- 18/09/2017, 16:27 -
​Det är en av de största rättegångar som Malmö tingsrätt har hållit.
1 av 4

​Det är en av de största rättegångar som Malmö tingsrätt har hållit.

TT Nyhetsbyrån / Wikimedia Commons

Den börjar nästa tisdag och väntas pågå i 55 dagar. Förundersökningen är på över 20 000 sidor.
2 av 4

Den börjar nästa tisdag och väntas pågå i 55 dagar. Förundersökningen är på över 20 000 sidor.

TT Nyhetsbyrån

Polisens presskonferens på rättscentrum i Malmö som hölls under måndagen.
3 av 4

Polisens presskonferens på rättscentrum i Malmö som hölls under måndagen.

TT Nyhetsbyrån

De som främst drabbats av bedrägerierna är större företag som Gekås i Ullared, Swedbank, Ikano bak och it-företaget Cygate.
4 av 4

De som främst drabbats av bedrägerierna är större företag som Gekås i Ullared, Swedbank, Ikano bak och it-företaget Cygate.

TT Nyhetsbyrån

Bedrägeriet har beskrivits som det största någonsin i Sverige. Totalt handlar det om cirka 60 företag och organisationer som har drabbats.

Det är en av de största rättegångar som Malmö tingsrätt har hållit. Den börjar nästa tisdag och väntas pågå i 55 dagar. Förundersökningen är på över 20 000 sidor.

Men redan idag åtalades åtta personer för att ha varit med i gigantiska bedrägerier och dataintrång, skriver Malmö tingsrätt på sin hemsida.

Bildkälla: TT Nyhetsbyrån

En 38-årig man pekas ut som huvudperson i den enorma härvan som ska ha pågått från slutet av 2015 till oktober 2016. Totalt ska bedrägerierna handla om 40 miljoner kronor.

– Vi har haft ett 50-tal medarbetare från landets sju regioner i det här fallet. Vi ser det som en stor framgång att det nu leder till åtal. Jag skulle säga att vi är lite stolta, säger Jarl Holmström, biträdande regionpolischef region Syd, under en presskonferens på måndagen, enligt Ekot.

Polisens presskonferens på rättscentrum i Malmö som hölls under måndagen. Bild: TT Nyhetsbyrån

Härvans huvudman erkänner bedrägeri i nästan alla fall, men hävdar att det inte är han som genomfört dataintrången. Enligt hans försvarsadvokat har han själv långt ifrån fått några 40 miljoner kronor.

– Han har fått runt 10–20 procent i ersättning. Flera av beloppen har spärrats av bankerna så de pengarna har han aldrig fått. Det är nog mindre än en fjärdedel av alla miljoner som faktiskt gått ut, säger försvarsadvokat Jan-Anders Hybelius enligt Ekot.

Två personer har även utsatts för urkundsförfalskning. Det handlar om en förvaltningsdirektör och en statsjurist vid Malmö stad. Även Sverigedemokraterna och medlemmar ur partiet har råkat illa ut.

Men de som främst drabbats av bedrägerierna är större företag som Gekås i Ullared, Swedbank, Ikano bak och it-företaget Cygate.

Bildkälla: TT Nyhetsbyrån

Bedrägerierna ska ha gjorts genom att ligan skickat ut e-post med falska bilagor till företagen. Skadlig kod i bilagorna ska sedan ha gett ligan tillgång till systemen.

Ligan ska även ha försökt få företagen att betala för falska fakturor eller lurat de till att betala till fel mottagare.

Pengarna har sedan snabbt försvunnit via svenska bankkonton till konton i bland annat Kosovo och Hongkong.

– Vår bedömning är att detta bör leda till ett fängelsestraff på åtta år för den åtalade huvudmannen, säger förundersökningsledare Helena Ljunggren, enligt Ekot.

Se också klippet där en hackare tog över en reklamtavla – och började visa porr:

Läs också mer om vår granskning av nätbrott.

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

Har du drabbats av nätbedrägeri?

mySafety Försäkringar

mySafety erbjuder försäkringar för nya vardagsproblem och brott. Vi hjälper våra kunder att hantera hat och hot på nätet och skyddar deras identiteter från att kapas och stjälas. Vi vet att nya problem kräver nya typer av lösningar och att alla förtjänar ett bra skydd i en digital värld.  Bevakningen sker med ekonomiskt stöd av mySafety Försäkringar. Nyheter24 garanterar att den redaktionella bevakningen är oberoende och utan kommersiell påverkan. Kommersiellt material är märkt specifikt med ”Presenteras av mySafety Försäkringar”

Är du en lover eller hater på nätet?