​Det är en av de största rättegångar som Malmö tingsrätt har hållit.
1 av 4
​Det är en av de största rättegångar som Malmö tingsrätt har hållit. - Foto: TT Nyhetsbyrån / Wikimedia Commons
Den börjar nästa tisdag och väntas pågå i 55 dagar. Förundersökningen är på över 20 000 sidor.
2 av 4
Den börjar nästa tisdag och väntas pågå i 55 dagar. Förundersökningen är på över 20 000 sidor. - Foto: TT Nyhetsbyrån
Polisens presskonferens på rättscentrum i Malmö som hölls under måndagen.
3 av 4
Polisens presskonferens på rättscentrum i Malmö som hölls under måndagen. - Foto: TT Nyhetsbyrån
De som främst drabbats av bedrägerierna är större företag som Gekås i Ullared, Swedbank, Ikano bak och it-företaget Cygate.
4 av 4
De som främst drabbats av bedrägerierna är större företag som Gekås i Ullared, Swedbank, Ikano bak och it-företaget Cygate. - Foto: TT Nyhetsbyrån

40 miljoner stals från Swedbank och Gekås – efter enorm hackerattack

Bedrägeriet har beskrivits som det största någonsin i Sverige. Totalt handlar det om cirka 60 företag och organisationer som har drabbats.


Det är en av de största rättegångar som Malmö tingsrätt har hållit. Den börjar nästa tisdag och väntas pågå i 55 dagar. Förundersökningen är på över 20 000 sidor.

Men redan idag åtalades åtta personer för att ha varit med i gigantiska bedrägerier och dataintrång, skriver Malmö tingsrätt på sin hemsida.

Bildkälla: TT Nyhetsbyrån

En 38-årig man pekas ut som huvudperson i den enorma härvan som ska ha pågått från slutet av 2015 till oktober 2016. Totalt ska bedrägerierna handla om 40 miljoner kronor.

– Vi har haft ett 50-tal medarbetare från landets sju regioner i det här fallet. Vi ser det som en stor framgång att det nu leder till åtal. Jag skulle säga att vi är lite stolta, säger Jarl Holmström, biträdande regionpolischef region Syd, under en presskonferens på måndagen, enligt Ekot.

Polisens presskonferens på rättscentrum i Malmö som hölls under måndagen. Bild: TT Nyhetsbyrån

Härvans huvudman erkänner bedrägeri i nästan alla fall, men hävdar att det inte är han som genomfört dataintrången. Enligt hans försvarsadvokat har han själv långt ifrån fått några 40 miljoner kronor.

– Han har fått runt 10–20 procent i ersättning. Flera av beloppen har spärrats av bankerna så de pengarna har han aldrig fått. Det är nog mindre än en fjärdedel av alla miljoner som faktiskt gått ut, säger försvarsadvokat Jan-Anders Hybelius enligt Ekot.

Två personer har även utsatts för urkundsförfalskning. Det handlar om en förvaltningsdirektör och en statsjurist vid Malmö stad. Även Sverigedemokraterna och medlemmar ur partiet har råkat illa ut.

Men de som främst drabbats av bedrägerierna är större företag som Gekås i Ullared, Swedbank, Ikano bak och it-företaget Cygate.

Bildkälla: TT Nyhetsbyrån

Bedrägerierna ska ha gjorts genom att ligan skickat ut e-post med falska bilagor till företagen. Skadlig kod i bilagorna ska sedan ha gett ligan tillgång till systemen.

Ligan ska även ha försökt få företagen att betala för falska fakturor eller lurat de till att betala till fel mottagare.

Pengarna har sedan snabbt försvunnit via svenska bankkonton till konton i bland annat Kosovo och Hongkong.

– Vår bedömning är att detta bör leda till ett fängelsestraff på åtta år för den åtalade huvudmannen, säger förundersökningsledare Helena Ljunggren, enligt Ekot.

Se också klippet där en hackare tog över en reklamtavla – och började visa porr:

Läs också mer om vår granskning av nätbrott.

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Har du drabbats av nätbedrägeri?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Hemligt nätverk jagar näthatare på Facebook – har anmält 2 000 misstänkta brott bara i år

15 Dec 2017, 16:56

Bloggaren Dennis, 20, öppnade upp sitt kommentarsfält – det han mötte var vidrigt

14 Dec 2017, 15:26
Bloggaren Dennis Kristiansson valde att stänga sitt kommentarsfält efter att folk spred näthat i det. När han provade att låta folk kommentera igen hände något obehagligt.

Liberalerna om brott på nätet: Digitala våldtäkter har blivit ett problem

13 Dec 2017, 16:40
Eftersom det vidriga näthatet inte verkar försvinna har Nyheter24 tagit frågan till den allra högsta nivån – politikerna. De som har en verklig makt att påverka våra lagar och regler.

"Kniv i fi**an" räckte inte för ofredande – nu nekas Irena Pozar skadestånd

12 Dec 2017, 18:32
Irena Pozar utsattes för grovt näthat och drog sin hatare inför rätta. Men mannen friades och hon stämde då staten. Nu har JK:s besked kommit.

8 dömda för knarkhandel på darknet i år – men svenska sajterna finns kvar

11 Dec 2017, 14:18
Totalt har 43 års fängelse delats ut till åtta personer för knarkbrott i Sverige under 2017. Men polisen planerar inte att vila för det. Satsningen mot knarkhandeln på darknet fortsätter.

#jagärhär-grundaren mordhotad: "Vi har nu nära kontakt med polisen"

10 Dec 2017, 20:09
Mina Dennert tröttnade på näthat och startade en Facebook-grupp som kämpar mot hot och kränkningar online. Nu har hon fått flera mordhot.