Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Nu försvinner tv-avgiften – här är allt du behöver veta

- 16/10/2017, 16:25 -

Lägre kostnad, partiernas enighet, och 240 som sparkas i Kiruna. Här är allt du behöver veta om det nya förslaget kring tv-avgiften.

I september kunde Jan Scherman avslöja för Resumé att tv-avgiften som tidigare finansierat public service, alltså SVT, Sveriges Radio och UR, skulle skrotas.

Idag, måndag, lämnade public service-kommittén mycket riktigt sitt nya förslag till kulturminister Alice Bah Kuhnke.

Från och med 2019 ska alltså public service inte längre finansieras av en avgift från alla Sveriges tv-ägare. Istället blir kanalerna skattefinansierade, om kommitténs förslag, som backas av alla riksdagspartier, drivs igenom.

Enligt Sture Nordh, kommitténs ordförande, är en av anledningarna till förslaget att allt färre behåller sin tv.

– Vi ser andelen som säger upp sitt tv-innehav öka hela tiden, sa han under presskonferensen.

Lägre kostnad för dig som redan betalar

Den nuvarande avgiften ligger på 2 340 kronor per år. Istället ska den nya skatten vara baserad på inkomst, med ett tak på 1 308 kronor per år – en summa du blir tvungen att betala om du tjänar över 13 600 kronor i månaden. Tjänar du mindre än 13 600 kronor i månaden ligger den månatliga avgiften på 1 procent av din inkomst. 

Skatten innebär alltså att singelhushåll får betala mindre än idag, samtidigt som summan blir något högre för sambos.

240 personer kan bli av med jobbet

Det nya förslaget berör dock mer än bara plånböcker. Kommittén kunde även göra klart att företaget Radiotjänst i Kiruna, som sköter allt arbete runt tv-avgiften, behöver läggas ner om betalningen ändras. Det innebär att totalt 240 personer, varav 120 heltidsanställda i Kiruna, behöver hitta nya jobb.

– Det är klart att vi är ledsna över det. Det här är ju ett förslag, men blir det verklighet är det tråkigt. Vi har ett välfungerande företag, och man slänger god kompetens. Att avveckla Radiotjänst är ett slöseri med resurser, säger Carl-Gustav Johansson, vd på Radiotjänst i Kiruna, till Nyheter24.

Förslaget ligger nu på regeringens bord och ska ses över. Men fortsätter arbetet som planerat är tanken att tv-avgiften skrotas och den nya skatten införs 1 januari 2019. Enligt kulturministern förväntas det bli verklighet, i och med partiernas enighet.

TV: Nu kan tv-licensen snart skrotas helt och hållet

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

Är det ett bra förslag?