Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Så mycket kommer du tjäna eller förlora på nya tv-skatten

- 17/10/2017, 12:20 -

Tv-avgiften försvinner. Men hur dyrt blir det istället? Här är allt du behöver veta!

I början av 2019 kommer tv-avgiften att försvinna, det föreslår en ny utredning. Eftersom alla partier står bakom förslaget kan man kallt räkna med att förslaget blir verklighet. Tv-avgiften kommer att ersättas med en skatt, men hur dyrt blir det?

Enligt den nya utredningen är dagens system inte bara ohållbart på lång sikt, utan även orättvist. Detta för att singelhushåll betalar lika mycket som hushåll med flera personer, trots att singelhushåll oftast har mindre pengar. 

Det gör alltså att du som bor ensam, eller är ensamstående förälder, tjänar på den nya skatten. 

Du som bor ensam betalar idag 2 340 kronor om året i tv-avgift. Den siffran kommer från och med 2019 sjunka till 1 308 kronor. Om du inte har inkomst på minst 13 000 kronor betalar du bara en procent av din inkomst. 

För dig som har jobb och bor tillsammans med någon som också har jobb blir det lite dyrare. 

Två personer över 18 som bor ihop och som tjänar minst 13 000 var kommer att få betala 1 308 kronor var, alltså något mer än vad man betalar idag. 

Allra mest förlorar så klart du som inte betalar tv-avgift alls idag. För dig innebär tv-skatten en helt ny avgift på 1 308 kronor. 

Tycker du det är bra att tv-avgiften tas bort?