- Foto: TT

Här är Moderatledaren Ulf Kristerssons nya superlön

NYHTER24 AVSLÖJAR: Moderaternas nya partiledare Ulf Kristersson fick en rejäl löneförhöjning när han gick på posten.


Ulf Kristersson har på bara ett par månader gått från att vara en politisk doldis till statsministerkandidat.

Men Moderaternas nya partiledare har inte bara lyft partiet till nya bra opinionssiffror, han har också fått ett ordentligt lyft i sitt eget lönekuvert. 

Utöver riksdagslönen på drygt 63 000 lyfter Ulf Kristersson nämligen en rejäl lön från sitt parti. Varje månad får partiledaren en lön på hela 104 200 kronor. 

Enligt Skatteverket hade Ulf Kristersson 2016 en årsinkomst på 871 000. Med nya lönen kommer Kristerssons årsinkomst bli 2 016 000 kronor. 

Kristerssons lön höjs alltså med 1 145 000 kronor om året i och med partiledartillträdet. 

Medlemmarna bestämmer inte lönen

Men det är inte Moderaternas medlemmar som bestämmer hur mycket Kristersson ska få ut i månadslön. Det är partiledaren själv som tillsammans med partiledningen sätter lönen. 

– Arvodet bestäms i ett avtal mellan partiledaren och partiet, som företräds av dess två vice ordföranden samt partisekreteraren, säger Aleksander Krajisnik på Moderaternas pressavdelning till Nyheter24

Och lönen är faktiskt 18 000 kronor högre i månaden än vad företrädaren Anna Kinberg Batra tjänade. Men enligt partiet har det att göra med att Stefan Löfvens lön har höjts. 

Tanken är nämligen att Moderat-ledaren ska ha samma lön som statsministern. 

– Det är en konsekvens av att hans arvode har knutits till vad som vid varje tillfälle utbetalas till statsministern enligt beslut av Statsrådsarvodesnämnden. Förändringen innebär också att arvodet inte behöver förhandlas om framöver, säger Krajisnik.

Vill du veta hur mycket de andra partiledarna tjänar? Läs om det här!

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Tjänar svenska politiker för mycket?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Fritidshusmarknaden lyfter - kan komma bakslag

Var tredje ukrainare behöver psykosocialt stöd

Var tredje ukrainare är i behov av någon form av psykosocial hjälp, enligt Röda Korsets ukrainska generalsekreterare Maksym Dotsenko. Vi lever i kriget, följer det från morgon till kväll, säger han till TT under ett besök i Sverige.

Svenskarna i Natostyrkan: "Väldigt självklart"

Lön och arbetsvillkor är inte spikade, ändå räcker många upp handen när Sverige för första gången ska medverka i den multinationella Natostyrkan i Lettland. Det är väldigt självklart, säger André Steffert, plutonchef på P7 i Skåne.

Nu har bitcoin halverats

Nu har den skett – den hett emotsedda halveringen av kryptovalutan bitcoin, uppger analysföretaget Coingecko. Halveringen inträffar vart fjärde år och innebär att antalet nya bitcoin som tillförs marknaden halveras.

Toppåklagare anställde älskarinna – åtalas

En västsvensk toppåklagare åtalas för att ha hjälpt till att ge sin älskarinna en högt uppsatt position inom myndigheten.

Tände eld på sig själv under Trumpmål – dog

En man som på fredagen tände eld på sig själv utanför domstolen i New York där juryurvalet i målet mot expresident Donald Trump ägde rum har avlidit av sina skador, enligt New York Post.