- Foto: TT

Här är Moderatledaren Ulf Kristerssons nya superlön

NYHTER24 AVSLÖJAR: Moderaternas nya partiledare Ulf Kristersson fick en rejäl löneförhöjning när han gick på posten.


Ulf Kristersson har på bara ett par månader gått från att vara en politisk doldis till statsministerkandidat.

Men Moderaternas nya partiledare har inte bara lyft partiet till nya bra opinionssiffror, han har också fått ett ordentligt lyft i sitt eget lönekuvert. 

Utöver riksdagslönen på drygt 63 000 lyfter Ulf Kristersson nämligen en rejäl lön från sitt parti. Varje månad får partiledaren en lön på hela 104 200 kronor. 

Enligt Skatteverket hade Ulf Kristersson 2016 en årsinkomst på 871 000. Med nya lönen kommer Kristerssons årsinkomst bli 2 016 000 kronor. 

Kristerssons lön höjs alltså med 1 145 000 kronor om året i och med partiledartillträdet. 

Medlemmarna bestämmer inte lönen

Men det är inte Moderaternas medlemmar som bestämmer hur mycket Kristersson ska få ut i månadslön. Det är partiledaren själv som tillsammans med partiledningen sätter lönen. 

– Arvodet bestäms i ett avtal mellan partiledaren och partiet, som företräds av dess två vice ordföranden samt partisekreteraren, säger Aleksander Krajisnik på Moderaternas pressavdelning till Nyheter24

Och lönen är faktiskt 18 000 kronor högre i månaden än vad företrädaren Anna Kinberg Batra tjänade. Men enligt partiet har det att göra med att Stefan Löfvens lön har höjts. 

Tanken är nämligen att Moderat-ledaren ska ha samma lön som statsministern. 

– Det är en konsekvens av att hans arvode har knutits till vad som vid varje tillfälle utbetalas till statsministern enligt beslut av Statsrådsarvodesnämnden. Förändringen innebär också att arvodet inte behöver förhandlas om framöver, säger Krajisnik.

Vill du veta hur mycket de andra partiledarna tjänar? Läs om det här!

/
/
Tjänar svenska politiker för mycket?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Polisen rapporterar om trafikolycka, Trelleborg

2 timmar sedan

Misstänkt föremål – tåg i Malmö utrymt

2 timmar sedan
Ett tåg och närområdet omkring har utrymts på Hyllie station i Malmö. Anledningen är att misstänkt farligt föremål har hittats på tåget, skriver polisen på sin hemsida.

120 döda i översvämning i Kenya

2 timmar sedan
Dödssiffran stiger efter massiva översvämningar i Kenya. Enligt en regeringstjänsteman har nu 120 personer mist livet i översvämningarna.

Efter uppgångarna – USA-börsen tuffar på

2 timmar sedan
De ledande amerikanska aktieindexen kämpade tappert vidare under tisdagens handel, efter måndagens nedgångar. Breda S&P500-index steg 0,1 procent, Dow Jones industriindex lyfte 0,2 procent och tekniktunga Nasdaqs kompositindex steg 0,3 procent.

Stor brand i industrihotell – explosionsrisk

2 timmar sedan
En omfattande brand har brutit ut i en industrilokal i Bårhult, väster om Göteborg, uppger räddningstjänsten.

Äldre sjukhuspatient lämnades ensam – ramlade, bröt höften och dog

2 timmar sedan
En undernärd äldre patient med noterad fallrisk lämnades ensam på vårdavdelningen. Då ramlade patienten, bröt höften och dog innan man hann operera.