Bild på den miljöpartistiska riksdagsledamoten Stefan Nilsson
Riksdagsledamoten Stefan Nilsson lämnar Miljöpartiet efter anklagelser om sexuella trakasserier. - Foto: All You Need Is Love/Wikimedia Commons / TT/Shutterstock

MP-politikern Stefan Nilsson lämnar partiet efter sexanklagelser

Publicerades: 28 Nov 2017, 17:37

Riksdagsledamoten Stefan Nilsson lämnar Miljöpartiet efter anklagelser om sexuella trakasserier. Nu blir han politisk vilde.


Enligt anklagelserna ska de sexuella trakasserierna ha pågått under tio års tid. Nyligen berättade 20 personer om Stefan Nilssons påstådda beteende med sexuella trakasserier och närmanden, enligt en granskning som Dagens Nyheter har gjort.

Flera personer i ledande positioner ska ha känt till beteendet i över tio år.

– Att man skulle akta sig för den här riksdagsledamoten var bland det första jag fick höra när jag började engagera mig i partiet, berättar en person med hög position inom partiet för tidningen.

En kvinna berättade om hur Nilsson i januari 2014 skulle hålla i hennes 5-månaders dotter, och stoppade in sin tunga i bebisens mun. Kvinnan mådde väldigt dåligt av händelsen och hade skuldkänslor över att hon lät mannen hålla i dottern från början.

Kvinnan berättade om vad som hänt för partiet, men ingenting hände. Året därefter gjorde hon en polisanmälan. Den lades ner eftersom det ansågs ha gått för lång tid sedan händelsen ägde rum.

Det var nu under höstens Metoo-kampanj som kvinna publicerade en bild på riksdagsledamoten i sociala medier, och berättade om upplevelsen. Snabbt därefter bad en lokal MP-kollega henne att ta bort inlägget, rapporterade tidigare DN.

Ledamoten uppmanades först av MP:s ledning att ta timeout. Men i dag gick man längre och krävde att han lämnade alla sina politiska uppdrag.

Stefan Nilsson själv nekar till anklagelserna.

– Jag anser inte att jag har betett mig otillbörligt mot någon, säger han enligt Aftonbladet.

Han säger dock att han nu väljer att lämna Miljöpartiet. Under resten av mandatperioden kommer han att sitta kvar i riksdagen.

– Jag beklagar att han tagit beslutet att stanna kvar i riksdagen. Jag tycker att han borde ha ställt sin plats till förfogande, säger Amanda Lind, partisekreterare för Miljölpartiet, till Aftonbladet.

Se även: Lotta Bromé svarar på anklagelserna om sexuella trakasserier

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

/
/
Relaterat
Senaste nytt

Nytt åtal mot Donald Trump

Spökgarn ska städas bort från svenska vatten

1 timme sedan
På tio platser kring Sveriges kuster ska städinsatser genomföras för att samla in de fiskeredskap som förlorats i sjöar och hav, uppger Havs- och vattenmyndigheten (Hav) i ett pressmeddelande.

Frankrike i chock efter knivdådet

2 timmar sedan
Läget är fortsatt kritiskt för de fyra barn som attackerades av en man i Annecy. Gärningsmannen har uppehållstillstånd i Sverige, men hade enligt den franske inrikesministern nekats asyl i Frankrike.

Expert om migrationspakten: En urvattnad framgång

3 timmar sedan
EU:s medlemsländer har slutligen enats om en framtida asyl- och migrationspolitik. Det har varit oenighet sedan flyktingkrisen 2015. Det är en stor förhandlingsframgång i dag, säger Bernd Parusel, expert på EU:s migrationspolitik.

USA stoppar all mathjälp till Etiopien

igår 22:14
USA:s biståndsorgan Usaid har stoppat all mathjälp till Etiopien, efter att en intern utredning visat att livsmedelsbistånd avsett för miljoner hungriga människor har förskingrats i "utbredd" skala.

Ilija Batljans bolag gick back 510 miljoner

igår 22:12
Ilija Batljan Invest, som är storägare i krisande fastighetsbolaget SBB, gick 511 miljoner kronor back under årets första kvartal. Det framgår av bolagets delårsrapport som släpptes på torsdagskvällen, och kan jämföras med en förlust på 246 miljoner första kvartalet 2022.

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.