Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Så hårt blir straffet om du håller i mobilen när du kör bil

- 01/12/2017, 11:32 -

Snart blir det olagligt att hålla i mobilen samtidigt som man kör bil – och nu står det klart vad straffet kommer bli.

Igår blev det klart. Regeringen förbjuder mobilanvändande vid bilkörning. Från och med 1 februari nästa år kommer den som messar, surfar eller ens håller i mobilen samtidigt som hen kör bil kunna straffas för det. 

– En tydligare regel gör att fler kommer att följa den. Detta är ytterligare en åtgärd som regeringen vidtar för att i enlighet med nollvisionen förbättra trafiksäkerheten på svenska vägar, sa infrastrukturminister Tomas Eneroth då. 

Och nu är det också klart vad straffet kommer bli för den som struntar i nya lagen och ändå smsar eller surfar bakom ratten. 

Källor i regeringen meddelar nu för Nyheter24 att böteslappen för den som fipplar runt med sin smartphone kommer att bli 1 500 kronor. 

Det är detsamma som 18 kebabpizzor, eller 11 paket kondomer (alltså 330 säkra ligg) eller sex stycken resor med Ålandsfärja! 

Med andra ord är det inte bara dumt att smsa bakom ratten, du kan göra mycket kul för pengarna du annars skulle lägga på böter. 

Struntar Sverigedemokraterna i sina väljare helt och hållet? Mycket tyder på det.

Tycker du straffet är bra?