En polisbil och en person som använder mobilen bakom ratten
Det kan bli dyrt för den som bryter mot lagen. - Foto: TT

Så hårt blir straffet om du håller i mobilen när du kör bil

Snart blir det olagligt att hålla i mobilen samtidigt som man kör bil – och nu står det klart vad straffet kommer bli.


Igår blev det klart. Regeringen förbjuder mobilanvändande vid bilkörning. Från och med 1 februari nästa år kommer den som messar, surfar eller ens håller i mobilen samtidigt som hen kör bil kunna straffas för det. 

– En tydligare regel gör att fler kommer att följa den. Detta är ytterligare en åtgärd som regeringen vidtar för att i enlighet med nollvisionen förbättra trafiksäkerheten på svenska vägar, sa infrastrukturminister Tomas Eneroth då. 

Och nu är det också klart vad straffet kommer bli för den som struntar i nya lagen och ändå smsar eller surfar bakom ratten. 

Källor i regeringen meddelar nu för Nyheter24 att böteslappen för den som fipplar runt med sin smartphone kommer att bli 1 500 kronor. 

Det är detsamma som 18 kebabpizzor, eller 11 paket kondomer (alltså 330 säkra ligg) eller sex stycken resor med Ålandsfärja! 

Med andra ord är det inte bara dumt att smsa bakom ratten, du kan göra mycket kul för pengarna du annars skulle lägga på böter. 

Struntar Sverigedemokraterna i sina väljare helt och hållet? Mycket tyder på det.

/
/
Bil
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Tycker du straffet är bra?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Ica-chefens avslöjande smygbild: "Händer flera gånger i veckan"

Invånare flyr strider vid gränsstad i Myanmar

Intensiva strider i en stad i östra Myanmar vid gränsen till Thailand har fått omkring 1 300 invånare att fly till grannlandet. Återupptagna eldstrider och flyganfall har brutit ut mellan de rebeller som intagit staden Myawaddy och militärjuntans armé.

Framgång i kampen mot fruktade bakterier

De skördar tusentals liv i Europa varje år. Multiresistenta bakterier är ett ökande hot – men nu har svenska forskare hittat en ny sorts antibiotika som visat sig lovande i djurstudier. Vi tror att det kan bli ett genombrott, säger professor Anders Karlén.

Kopplades till gäng – slutar på Trafikverket

En it-tekniker på Trafikverket i Borlänge avslöjades ha kopplingar till gängkriminalitet och väljer nu att sluta på sitt jobb, rapporterar P4 Dalarna.

Dansk flygplats evakueras – efter bombhot: "Gör allt vi kan"

Billunds flygplats evakueras efter ett bombhot, rapporterar danska Ekstra Bladet.

Polisen i Umeå rapporterar om trafikolycka

1 timme sedan
"Polisen får in en anmälan om en viltolycka på länsväg 363, Hissjö.", skriver polisen på sin hemsida.