Tisdag 18 Maj
Stockholm

Riksdagsledamöterna: Därför gick vi inte på Metoo-debatten

Bild på Åsa Regnér. Tre riksdagsldamöter är inklippta.
1 av 4
De flesta riksdagsledamöter var inte på plats. Foto: Riksdagen/TT
Malena Ernman twittrar kritiskt om att det var så få män i riksdagen när metoo skulle debatteras.
2 av 4
Även Malena Ernman var kritisk. Foto: Twitter
Frida Boisen twittrar kritiskt om riksdagsdebatten om Metoo
3 av 4
Expressens Frida Boisen. Foto: Twitter
Marcus Birro twittrar om att det var så få i riksdagen när Metoo debatterades
4 av 4
Marcus Birro var kritisk. Foto: Twitter

Bara tre män var på plats när riksdagen skulle debattera #metoo. Nu förklarar riksdagsledamöterna varför.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Veckan stora snackis har varit den debatt om #metoo, som hölls i riksdagen under måndagsförmiddagen. Men det har inte varit debatten eller vad som sas som varit i fokus, utan den dåliga uppslutningen bland riksdagsledamöterna. 

Bara 18 ledamöter, varav tre män, fanns på plats i kammaren, något som Dagens Nyheter uppmärksammade. 

– Jag tycker att det är synd att det ser ut så. Det är absolut ett problem att det är så få här i riksdagen, sa Vänsterpartiets Rossana Dinamarca till Dagens Nyheter igår. 

Kritiken mot de manliga riksdagsledamöterna har varit hård, inte minst i sociala medier. 

Malena Ernman var mycket kritisk.
Expressens Frida Boisen skrev om det.
Det gjorde även Marcus Birro.

Nu vet vi varför det var så lite folk

Nyheter24 mejlade samtliga manliga riksdagsledamöter som inte var på plats för att ta reda på varför det var så få med på debatten. 

Drygt 40 riksdagsledamöter svarade, och det verkar som att den dåliga uppslutningen främst berodde på att de flesta inte ens är i Stockholm på måndagar. 

"Det är måndag och ca 300 ledamöter bor faktiskt inte i Stockholm. Sverige är faktiskt mer än bara Stockholm. Meningen är att vi ska vara i våra hemmalän och träffa andra än stockholmare på måndagar. Dessutom var debatten kallad i sista stund", skriver Liberalernas Robert Hannah till Nyheter24. 

"Jag har inte varit i Stockholm idag och därför inte varit i kammaren, vårt uppdrag är mycket brett och det är många uppgifter vi ska utföra, det är därför inte möjligt att alltid finnas i kammaren vid alla debatter som där förs", skriver Moderaternas Jörgen Andersson

"Måndagar (liksom fredagar och helger) är vanligtvis planerade till arbete i valkretsen", skriver Socialdemokraternas Kalle Olsson.

"Jag hade politiska åtaganden på hemorten, hade annars gärna närvarat", skriver Markus Wiechel från Sverigedemokraterna. 

"Det är ovanligt att ledamöter sitter i kammaren under debatter som inte berör ens eget utskottsområde. Det vore märkligt att dra slutsatsen att ledamöterna därför skulle strunta i alla politiska områden förutom ens eget för att man inte agerar publik", skriver SD:s Martin Kinnunen.

Många andra svar gå i samma stil. Andra skriver att de vabbade, var utomlands, hade annat uppbokat, bara ren tidsbrist eller följde debatten via riksdagens livesändning. 

Rossanda Dinamarca själv tycker det är tråkigt att så mycket fokus hamnat på det låga deltagandet. 

– Jag tycker det är trist att fokus ligger på närvaron under debatten. Det förminskar själva debatten. Jag fick hejarop både från ledamöter och andra på sociala medier och sms. De satt och kollade på webb eller TV. Återigen så blir det som vi kvinnor säger inte lika viktigt. Jag trodde att #metoo skulle ha förändrat detta, men det kanske handlar om att nu när vi ställer krav så blir det inte lika intressant. Beklagar verkligen det, säger Dinamaca till Nyheter24. 

Nyligen blev en ungdomspolitiker polisanmäld för våldtäkt – läs mer om det här!

Borde fler varit där?
Tack för din röst!
Kommentera
Kopiera länk
Dela