Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Här är de nya lagarna som träder i kraft i Sverige 2018

- 28/12/2017, 10:21 -

Billigare elcyklar, mobilförbud bakom ratten och åldergräns för samtycke på sociala medier är några av de nya lagar som träder i kraft nästa år.

Nu är det bara ett par dagar kvar på 2017, och direkt efter årsskiftet införs ett par nya lagar i Sverige. 

Här är de nya lagarna du behöver ha koll på.

Olaga integritetsintrång

Detta är den länge efterfrågade lagen som bland annat gör hämndporr olagligt. Lagen gör att det blir straffbart att sprida bilder och uppgifter som är integritetskänsliga – till exempel nakenbilder.

Straffet för det här, helt nya brottet, kan bli böter eller som mest fyra års fängelse.

Det är inte bara nakenbilder som blir olagliga att sprida, även bilder som visar personer i andra utsatta situationer räknas in. Det kan handla om till exempel bilder på någon i en trafikolycka, eller annan utsatt situation. Här kan du läsa mer om vad olaga intergritetsintrång innebär.

Ofredande

Att ofreda någon kommer från och med nästa år även att kunna innefatta kontakt via telefon, mejl och sms. Domstolen kommer då att ta i beaktande antalet störande kontakter, om personen blivit hotad eller kränkt av innehållet och om de lett till något annat, till exempel att man inte kunnat sova på natten. 

Åldersgräns på sociala medier

Den här lagen är inte helt och hållet genomklubbad än, men förväntas bli det. I så fall kommer den att träda i kraft i maj nästa år. Men vad innebär den då? Jo, unga som fyllt 13 ska själva kunna ge samtycke till att lämna sina personuppgifter till diverse sociala medie-plattformar.

Ingen mer mobil bakom ratten

Ingen har väl kunnat undgå att det nästa år blir helt olagligt att ens hålla i mobiltelefonen samtidigt som du kör bil? Lagen är mycket efterfrågad, eftersom ouppmärksamhet i trafiken är en bidragande orsak till många olyckor i Sverige. Vill man prata i mobilen när man kör bil får man efter februari nästa år göra det med handsfree. 

Billigare med elfordon

I februari nästa år införs en så kallad elfordonspremie. Det innebär att  en premie uppgår till 25 procent av inköpspriset (men högst 10 000 kronor). Dock gäller det inte Segways eller hoverboards, skriver Expressen.

Har du koll på vad mobilförbudet bakom ratten innebär? Klicka här för att läsa om vad straffet kan bli för den som bryter mot den nya lagen.

Missa inte heller 19-åriga Dinas historia om mannen som ofredade henne – via sms:

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

Är de nya lagarna bra?