Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Vänsterpartiets Rossana Dinamarca lämnar politiken

Nyheter | 04/02/2018 16:39

Rossana Dinamarca meddelar att hon väljer att lämna politiken. Riksdagsledamoten har varit aktiv inom vänsterpartiet i 30 år. I sitt inlägg skriver hon "Nu har jag definitivt bestämt mig. Jag vill göra andra saker nu.".

I ett Facebookinlägg förklarar Rossana Dinamarca att hon nu väljer att lämna politiken och att hon därför inte heller kommer att ställa upp för Vänsterpartiet i kommande riksdagsvalet. 

Rossana har varit en av vänsterpartiets riksdagsledamöter sedan 2002 och varit aktiv inom partiet i nästan 30 år.  2011 valdes Dinamarca till vänsterpartiets vice ordförande. 

Dinamarca fick mycket uppmärksamhet år 2014 efter att hon vägrade erkänna Sverigedemokraternas Björn Söder som sin talman. Hon sa då inte "Herr talman" innan hon började tala, vilket riksdagsledmöter brukar göra. När Björn Söder då rättade henne svarade hon:

– Du är inte min talman

Efter sitt uttalande möttes Rossana Dimarca både hot och hat, särskilt online. I podden 24Frågor berättade hon att det påverkat hennes psyke. 

– Det var extremt jobbigt. Jag slutade äta. Jag sov jättedåligt, när jag väl somnade sov jag väldigt få timmar, förklarade Rossana. 

Hon berättade också att det var särskilt jobbigt när människor tog till personangrepp. 

– Man får väldigt många kommentarer, och väldigt många handlar om ens utseende. Och efter ett tag börjar man tvivla på sig själv och tänka "kanske har de rätt?". När det vart som värst har jag till och med känt att jag varit paranoid, att man tänker att folk på stan tittar på mig och pratar om mig, sa Dinamarca till Nyheter24.

Kommer fortsätta att arbeta för viktiga samhällsfrågor

I sitt Facebookinlägg skriver hon "Jag har gått och dragit på ett beslut ganska länge nu, bestämt mig, övertalats och ändrat mig, bestämt mig igen och så vidare."

Hon fortsätter: "Det är nu mindre än en vecka kvar till Vänsterpartiets kongress och en månad kvar till när våra riksdagslistor ska fastställas. Nu har jag definitivt bestämt mig. Jag vill göra andra saker nu." 

Hon förklarar också att hon ännu inte vet vad hon vill göra framöver, men skriver att hon fortfarande kommer att kämpa mot ett mer rättvist och feministiskt samhälle. 

"Exakt vad jag vill och kommer göra vet jag inte idag, men jag hoppas att jag fortfarande ska kunna göra skillnad. Jag kommer dock - om någon tvekade - alltid fortsätta kämpa för en rättvis och feministisk värld."

Läs även: Så här mycket tjänar riksdagsledamöterna i VänsterpartietSå här mycket tjänar riksdagsledamöterna i Vänsterpartiet

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

Kommer du att sakna Rossana?