Tisdag 30 Nov
Stockholm

Vad är No Hate Speech Movement?

Nohate – för dig som vill förebygga näthat bland unga

Rasistiska och sexistiska budskap, elakheter, trakasserier och mobbning har blivit en ovälkommen del av livet på nätet för många. Särskilt utsatta är barn och unga. För att stärka dem och ge dem verktyg att hantera och motverka näthat, driver Statens medieråd kampanjen No Hate Speech Movement.

Gå till sidan

Rossana Dinamarca om grova hatet: "Jag slutade äta"

Om det är någon som vet hur det känns att bli näthatad är det Vänsterpartiets riksdagsledamot Rossana Dinamarca.
Om det är någon som vet hur det känns att bli näthatad är det Vänsterpartiets riksdagsledamot Rossana Dinamarca. Foto: TT

Vänsterpartiets Rossana Dinamarca har upplevt hot och näthat under större delen av sitt liv. Nu berättar hon om vidrigheterna.

Kommentera (70)
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Om det är någon som vet hur det känns att bli näthatad är det Vänsterpartiets riksdagsledamot Rossana Dinamarca. Dinamarca, 43, har suttit i riksdagen i 15 år, men blev riktigt känd för allmänheten först 2014 då hon vägrade kalla Sverigedemokraternas Björn Söder för talman.

Sedan dess har Dinamarca varit utsatt för näthat, och en ny hatvåg kom i somras, när hon hånades av författaren Katerina Janouch, som antydde att Dinamarca ville ha sex med unga flyktingar.

– Det var extremt jobbigt. Jag slutade äta. Jag sov jättedåligt, när jag väl somnade sov jag väldigt få timmar. Den veckan var förjävlig, har Rossana Dinamarca tidigare sagt i podden 24Frågor.

"Svårt att förklara"

Att utsättas för konstant näthat under en längre tid kan vara väldigt påfrestande psykiskt. Enligt Dinamarca kan det också leda till att man blir paranoid, att man tänker att folk står och pratar om en på stan, eller att alla tittar på en.

– Man får väldigt många kommentarer, och väldigt många handlar om ens utseende. Och efter ett tag börjar man tvivla på sig själv och tänka "kanske har de rätt?". När det vart som värst har jag till och med känt att jag varit paranoid, att man tänker att folk på stan tittar på mig och pratar om mig, säger Dinamarca till Nyheter24.

Rosanna Dinamarca. Bildkälla: TT Nyhetsbyrån

Med tiden blir man allt bättre på att hantera näthat, och man lär sig vilka känslor man ska koppla till näthatet, berättar Dinamarca. Hon menar att det allra bästa sättet att motverka näthat är att vanliga människor visar digitalt civilkurage.

– Att skicka hjärtan och nätkärlek är bra, och folk är väldigt bra på det. Men man kan också ta fajten i kommentarsfält och backa personen som man anser blir illa behandlad och näthatad. Stå upp för den personen helt enkelt, säger Dinamarca.

Se även No hate-filmen där en rad kända profiler och politiker står upp för nätkärlek:


Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

Har du utsatts för näthat?
Tack för din röst!
Kommentera (70)
Kopiera länk
Dela

mySafety Försäkringar

mySafety erbjuder försäkringar för nya vardagsproblem och brott. Vi hjälper våra kunder att hantera hat och hot på nätet och skyddar deras identiteter från att kapas och stjälas. Vi vet att nya problem kräver nya typer av lösningar och att alla förtjänar ett bra skydd i en digital värld.  Bevakningen sker med ekonomiskt stöd av mySafety Försäkringar. Nyheter24 garanterar att den redaktionella bevakningen är oberoende och utan kommersiell påverkan. Kommersiellt material är märkt specifikt med ”Presenteras av mySafety Försäkringar”

INSTAGRAM #NOHATESE

#NoHateSe