Om det är någon som vet hur det känns att bli näthatad är det Vänsterpartiets riksdagsledamot Rossana Dinamarca.
Om det är någon som vet hur det känns att bli näthatad är det Vänsterpartiets riksdagsledamot Rossana Dinamarca. - Foto: TT

Rossana Dinamarca om grova hatet: "Jag slutade äta"

Vänsterpartiets Rossana Dinamarca har upplevt hot och näthat under större delen av sitt liv. Nu berättar hon om vidrigheterna.


Om det är någon som vet hur det känns att bli näthatad är det Vänsterpartiets riksdagsledamot Rossana Dinamarca. Dinamarca, 43, har suttit i riksdagen i 15 år, men blev riktigt känd för allmänheten först 2014 då hon vägrade kalla Sverigedemokraternas Björn Söder för talman.

Sedan dess har Dinamarca varit utsatt för näthat, och en ny hatvåg kom i somras, när hon hånades av författaren Katerina Janouch, som antydde att Dinamarca ville ha sex med unga flyktingar.

– Det var extremt jobbigt. Jag slutade äta. Jag sov jättedåligt, när jag väl somnade sov jag väldigt få timmar. Den veckan var förjävlig, har Rossana Dinamarca tidigare sagt i podden 24Frågor.

"Svårt att förklara"

Att utsättas för konstant näthat under en längre tid kan vara väldigt påfrestande psykiskt. Enligt Dinamarca kan det också leda till att man blir paranoid, att man tänker att folk står och pratar om en på stan, eller att alla tittar på en.

– Man får väldigt många kommentarer, och väldigt många handlar om ens utseende. Och efter ett tag börjar man tvivla på sig själv och tänka "kanske har de rätt?". När det vart som värst har jag till och med känt att jag varit paranoid, att man tänker att folk på stan tittar på mig och pratar om mig, säger Dinamarca till Nyheter24.

Rosanna Dinamarca. Bildkälla: TT Nyhetsbyrån

Med tiden blir man allt bättre på att hantera näthat, och man lär sig vilka känslor man ska koppla till näthatet, berättar Dinamarca. Hon menar att det allra bästa sättet att motverka näthat är att vanliga människor visar digitalt civilkurage.

– Att skicka hjärtan och nätkärlek är bra, och folk är väldigt bra på det. Men man kan också ta fajten i kommentarsfält och backa personen som man anser blir illa behandlad och näthatad. Stå upp för den personen helt enkelt, säger Dinamarca.

Se även No hate-filmen där en rad kända profiler och politiker står upp för nätkärlek:


Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

/
Relaterat
Har du utsatts för näthat?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Joakim Lundell: "Därför svarar jag på hatkommentarer"

4 Nov 2018, 21:39

Därför mår unga dåligt – enligt dem själva

4 Nov 2018, 08:28
Psykisk ohälsa bland unga ökar, Men varför? Folkhälsomyndigheten tror att skolan och arbetsmarknaden är bovarna i dramat – men enligt de unga själva är det något annat.

Ikväll utses Årets nätängel 2017 – här är alla nominerade

23 Nov 2017, 14:02
Årets nätängel är ett pris som går till någon som motverkar näthat och bidrar till att göra nätet till en tryggare och trevligare plats.

Har du blivit trakasserad på nätet? Här är det viktiga du måste göra då

5 Nov 2017, 18:19
Elsa Karlefors som är jurist till vardags kommer i denna intervju berätta om vad du ska göra om du utsatts för näthat.

Ebba Busch Thor vill ha fler poliser på nätet

4 Nov 2017, 17:27
Ebba Busch Thor (KD) vill göra rejäla förändringar för att motverka näthatet. Bland annat införa en ny särskild enhet inom polisen.

PH-Anna om näthatet hon utsätts för: "Jag läser varje kommentar"

3 Nov 2017, 10:45
Efter sin medverkan i Paradise Hotel har Anna Pankova fått utstå en hel del näthat, något hon tyckt varit jobbigt.

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.