Gymnasietjej och pengar
Nu höjs studiebidraget - Foto: TT

Här är allt du behöver veta om höjningen av studiebidraget

På sommaren har man inte alltid så mycket pengar i plånboken. Men om du går på gymnasiet kommer du få ett skönt tillskott på kontot i början av juli.


Nu sker det många gymnasieelever runt om i Sverige har väntat på väldigt länge – studiebidraget höjs! 

Ändringen sker från och med 1 mars, alltså på torsdag, men du som går på gymnasiet kommer inte märka någon skillnad direkt. Istället kommer massa pengar på en gång, mitt i sommaren!

Jo, du läste rätt! 

Höjningen av studiebidraget ligger på 200 kronor i månaden, och kommer betalas ut retroaktivt i början av juli. 

Det innebär att du som läser heltid på gymnasiet och tar ut studiebidrag kommer att få hela höjningen utbetald i början av juli – alltså 900 kronor – direkt in på kontot! 

Du kommer dessutom få ut det ordinarie bidraget på 1050 kronor i slutet av juni, vilket gör att du inom loppet av någon vecka kommer få nästan 2 000 kronor. 

– En vanlig studerande kommer att få fyra och en halv månads extra studiebidrag utbetalt i juli, till följd av höjningen. Det innebär 900 kronor, förutsatt är att du inte skolkat eller avbrutit studierna, säger Klas Elfving, pressekreterare på CSN, till Nyheter24.

Så ja. Om du går på gymnasiet kommer du få nästan tusen kronor i början av juli. Kul va!?

Om du skolkar kan det bli svårt att få ut pengar – och nu kommer faktiskt reglerna för skolk ändras. Läs mer om det här!

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

/
CSN
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Kommer du göra dig av med alla pengar direkt?
Tack för din röst!