Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Gudrun Schyman om alkoholismen: "Var en offentlig avrättning"

Nyheter | 08/03/2018 12:29

Nu berättar Feministiskt initiativs partiledare Gudrun Schyman om den svåra tiden då det avslöjades att hon hade alkoholproblem.

Hon har varit i det politiska rampljuset i över 30 år. I höst hoppas Gudrun Schyman på att komma in i riksdagen igen, den här gången som partiledare för Feministiskt Initiativ

Men Schymans karriär är inte bara en berättelse om politiska fram- och motgångar. Det är också en berättelse om skandaler och alkoholism

Efter flera uppmärksammade händelser där Schyman varit berusad i offentligheten valde Schyman, som då var partiledare för Vänsterpartiet, att berätta om sina alkoholproblem. 

I podden 24Frågor berättar hon om den tiden. 

– Det var en turbulent tid, en väldigt jobbig period. Men jag förvånas fortfarande över att så många har så lite kunskaper om alkoholism som sjukdom, säger Schyman i podden. 

Hon berättar också att hon fick väldigt mycket förståelse och kärlek från väljarna, och att många förstod hennes situation. Men drevet från media var ett helt annat. 

– Media var precis tvärtom, jag skulle försvinna från jordens yta. Man hade till och med debattprogram där man diskuterade vad jag skulle och inte skulle göra. Det var en offentlig avrättning, jag skulle bara försvinna. 

Lyssna på hela podden HÄR eller på iTunes – eller sök på 24Frågor i din podd-app. 

Känner du någon med alkoholproblem?