Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Moderaterna vill förhindra självmord bland ungdomar

Nyheter | 27/03/2018 10:54

Om Moderaterna vinner valet vill de ha större insatser mot psykisk hälsa bland ungdomar. Det berättade partiledaren Ulf Kristersson på en pressträff idag.

Moderaterna vill ta tag i den psykiska hälsan och situationen bland utsatta barn. Det berättade partiledaren Ulf Kristersson på en presskonferens idag. 

– Att må dåligt nån gång är normalt, att må dåligt ibland när man är tonåring är också normalt. Men speciellt unga tjejer som upplever betydande obehag har ökat kraftigt de senaste åren, sa Kristersson under presskonferensen idag. 

För att ta itu med ungdomars problem vill Moderaterna korta väntetiden för barn och unga som vill ha vård för sin psykiska ohälsa. Man vill också fördubbla anslagen till den nationella expertfunktionen för att förhindra självmord, alltså suicidprevention. 

– De begås alldeles för många självmord bland unga män, unga grabbar, och vi vet för lite om orsakerna bakom detta, sa Kristersson. 

Ulf Kristersson
På en presskonferens berättade Moderaterna att de vill förhindra självmord hos unga. Bildkälla: TT

Man vill också satsa mer pengar på elevhälsan i skolan. 

– Elevhälsan har varierande kvalitet runt om i landet. Det behövs lättare och odramatisk kontakt med elevhälsan, sa Ulf Kristersson. 

Nya stora satsningar för att förhindra psykisk ohälsa bland ungdomar om Moderaterna vinner valet alltså. Men hur mådde Ulf Kristersson själv som tonåring?

– Jag mådde nog som de flesta andra tonåringar, oftast bra men inte alltid. Det finns något viktigt i den frågan. Att vara ledsen eller må dåligt behöver inte vara allvarligt. Men den ökande psykiska ohälsan är något annat. Där är även nya droger en riskfaktor, sa Kristersson till Nyheter24 under pressträffen.

Statistik om suicid (självmord):

2016 tog 1 134 personer sina egna liv i Sverige, varav 69 procent var män. Den största gruppen bland de som begår självmord är män över 65. 

2014 vårdades 7 065 personer för suicidförsök. Det är alltså nästan 20 självmordsförsök varje dag i Sverige. 

Har du lidit av psykisk ohälsa?