Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Sverigedemokraterna skrotar idén om ny EU-folkomröstning

- 06/02/2019, 12:11

Nej, det blir ingen ny fokomröstning om EU. Inte ens om Sverigedemokraterna får bestämma. Nu överger partiet helt tanken om ett svenskt "Swexit".

Sverigedemokraterna presenterade idag sin plattform inför EU-valet i maj. Och man vill tona ner den nya inställningen till EU, som innebär att man inte längre vill ha en ny folkomröstning om svenskt EU-medlemsskap. Detta trots att man så sent som i höstas drev frågan om "Swexit". 

– Det finns en ny utgångspunkt för hur vi kommunicerar vårt förhållningssätt till EU, sa partiledaren Jimmie Åkesson idag. 

Att det finns "en ny utgångspunkt för hur man kommunicerar" något är politik-språk och betyder kortfattat att man ändrat sig. Däremot menar SD att man kommer fortsätta vara kritiska till EU – även om man vill vara kvar i unionen. 

Just inställningen till EU har länge varit en av Sverigedemokraternas viktigaste frågor, och Åkesson har själv sagt att EU-motståndet var en av anledningarna till att han sökte sig till partiet på 90-talet. 

Men nu är kravet på en ny folkomröstning helt borta, bekräftar Jimmie Åkesson. 

– Vår nya linje är att EU kan reformeras inifrån, det ser vi goda möjligheter för på ett sätt vi inte gjort innan, fortsätter Jimmie Åkesson.

Sverigedemokraterna vill nu betona vikten av samarbete och frihandel med andra länder.

Vill du ha en ny folkomröstning om EU?