Carl Schlyter. Isabella Lövin och Gustav Fridolin. Kollage.
Partiet Vändpunkt vill ta röster från Miljöpartiet. - Foto: Claudio Bresciani/Stina Stjernkvist/TT

Partiet Vändpunkt utmanar Miljöpartiet – vill bli stora i EU-valet

Carl Schlyters parti Vändpunkt vill ta väljare från Miljöpartiet. Nu satsar man på att komma in i Europaparlamentet i EU-valet.


Det rör på sig i svensk politik. Nyligen presenterades ”Reformisterna”, en vänsterfalang inom Socialdemokraterna som ska utmana S-topparna – nu måste också Miljöpartiet hantera uppstickare. 

Men till skillnad från Reformisterna är ”Partiet Vändpunkt” faktiskt ett helt nytt parti, bildat av den gamla MP-toppen Carl Schlyter. Nu satsar Vändpunkt på att få platser i Europaparlamentet i vårens EU-val. 

Partiet Vändpunkt vill använda skatter för att ställa om samhället till mer hållbart och mindre miljöskadligt. Skatterna på det som inte är bra för miljön ska höjas rejält – den som flyger mycket och bor stort kan förvänta sig höjda kostnader med PV:s politik, medan de med mindre inkomster ska få mer pengar för att kunna ”investera sig ur energi- och resursberoenden”. 

I en intervju med SVT säger partiledaren Schlyter att både politiker och vanligt folk måste ta ansvar. 

– Jag skulle säga att det är ett frihetligt parti, som löser miljöproblem genom att faktiskt ta socialt ansvar, säger han till SVT. 

PV skriver också i en debattartikel i Dagens Nyheter att man vill har ”follkliga veton” mot riksdagsbeslut, och att anställda ska ha större inflytande över arbetsplatsen – även om man inte går in i detalj på hur detta ska gå till. 

Mer politik: 5 säkra tecken på att SD och M snart kommer samarbeta!

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Kan du tänka dig rösta på Vändpunkt?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Ett år i fångenskap för amerikansk reporter

Åtalas för sju år gammalt mord

Våren 2017 sköts en man i 40-årsåldern ihjäl på en parkeringsplats i Uppsala. Nu åtalas två män för det sju år gamla mordet.

Även föräldrarna i ättiksfallet överklagar

Föräldrarna till den ättiksförgiftade flickan i Eslöv dömdes till åtta års fängelse. Båda har nu överklagat domen, enligt Lunds tingsrätt.

Börsen öppnar nedåt

Stockholmsbörsen inleder skärtorsdagens handel svagt nedåt. OMXS-index har efter fem minuter backat 0,1 procent.

Stort kärnkraftverk tar steg mot återaktivering

Den japanska kärnkraftsoperatören Tepco har begärt tillstånd för att börja lasta kärnbränsle vid kärnkraftverket i Kashiwazaki-Kariwa i ett steg mot en eventuell återaktivering, rapporterar internationella medier.

Kina slopar strafftullar på australiskt vin

Kina slopar strafftullar på australiska viner, enligt Kinas handelsdepartement. Beslutet är en följd av att de två länderna börjat närma sig varandra i det utdragna handelsbråk som präglat relationen i flera år.